Vijesti iz BiH

Skuplje cigarete u BiH

Cijene pojedinih cigareta od jučer  su skuplje u rasponu od 0,10 do 0,30 KM po paklici – potvrđeno je iz Uprave za neizravno oprezivanje (UNO) BiH.

Podsjećaju da je Upravni odbor UNO ranije donio Odluku o utvrđivanju posebne i minimalne trošarine na cigarete i iznosa trošarina na duhan za pušenje za 2020. godinu, kojom je definirano da će se od 1. siječnja 2020. godine, na cigarete i duhan za pušenje plaćati proporcionalna trošarina po stopi od 42 posto maloprodajne cijene cigareta i posebna trošarina u iznosu od 82,50 KM za 1.000 komada, odnosno 1,65 KM za pakiranje od 20 komada – Ukoliko je ukupna trošarina  na cigarete (proporcionalna + posebna), koja je obračunata po gore navedenim stopama, manja od minimalne trošarine, onda se plaća minimalna trošarina koja u 2020. godini iznosi od 3,04 KM po kutiji cigareta za pakiranje od 20 komada – pojasnili su iz UNOBiH. 

 Trošarina na duhan za pušenje u 2020. godini utvrđuje se na način da iznosi 80 posto minimalne trošarine na cigarete u 2020. godini i iznosi 121,60 KM po kilogramu.

Formiranje maloprodajnih cijena cigareta na tržištu BiH je slobodno, što znači da veliki proizvođači i distributeri ovisno o svojoj poslovnoj politici formiraju maloprodajne cijene u koje moraju biti ukalkulirane važeće obveze po osnovu trošarina i PDV-a.

vecernji.ba

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend