Regionalne vijesti, Vijesti iz BiH

Sjajan posao slovenskih agencija u Međugorju

Međugorje je proteklih godina postala izuzetno popularna turistička destinacija koju godišnje posjeti više od milion turista.

Na turizmu zarađuju domaći hotelijeri i turističke agencije, ali su i pojedine turističke agencije iz Slovenije pronašle način kako zaraditi na vjerskom turizmu u Hercegovini. One u BiH dovode turiste katoličke vjeroispovijesti iz Južne Koreje i Indije, a posjetu našoj zemlji prodaju u aranžmanu koji uključuje i posjete ostalim balkanskim zemljama.

Potvrdio je ovo za Faktor predsjednik Udruženja za turizam pri Gospodarskoj komori FBiH Stjepan Primorac, koji je također vlasnik hotela u Čitluku.

– Slovenci su pronašli način kako Međugorje učiniti zanimljivim turistima iz udaljenih zemalja, i oni turiste iz Južne Koreje i Indije prvo dovedu na dan u Sarajevo, a nakon toga idu u Međugorje. Rijetko koja bh. turistička agencija na taj način uspijeva privući turiste u BiH, pojašnjava Primorac.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, našu zemlju je tokom 2015. posjetilo 29.973 turista iz Južne Koreje, kao i 940 turista iz Indije. Taj broj se ove godine povećao, pa je tako u prvih devet mjeseci BiH posjetilo 33.828 turista iz Južne Koreje, kao i 1.621 turista iz Indije.

Ovaj broj će u budućnosti rasti jer BiH i dalje ostaje nepoznanica u ovim zemljama. Ono što svakako najviše zanima nadležne organe u BiH jeste da se u državnu blagajnu uredno slijevaju prihodi od različitih taksi, a što je u Međugorju u proteklom razdoblju bilo teško ostvariva misija.

Boravišna taksa u Hercegovačko-neretvanskoj županiji iznosi 1,60 KM po danu boravka stranog turiste. Istovremeno, gosti u Međugorju u prosjeku ostanu oko 3 dana iako manji broj turista i ne prenoći jer dolaze iz gradova koji se nalazi u Hrvatskoj u blizini granice s BiH. Po računici da je oko 1,35 miliona turista u Međugorju godišnje neprijavljeno, možemo zaključiti da samo po osnovu neplaćene boravišne takse budžet biva oštećen za 6,5 miliona KM.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove su kazali da “intenzivno rade na iniciranju izmjena i dopuna federalnih propisa koji su usko vezani za uvođenje discipline i reda u ovoj oblasti”.

(SEEbiz)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend