SIP raspisao lokalne izbore za 6. listopada na osnovu izmjena Visokog predstavnika

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine je donijelo odluku o raspisivanju lokalnih izbora, koji bi trebali biti održani 6. listopada 2024. godine.

Lokalni izbori su raspisani na osnovu Izbornog zakona, koji je visoki predstavnik Christian Schmidt izmijenio 26. ožujka tekuće godine. Schmidt je izmijenio niz članova s ciljem da dobijemo pošteniji izborni proces, a bit će proveden pilot projekat provođenja izbora u 10 općina uz upotrebu elektronske opreme.

SIP je ranije donio 26 podzakonskih akata, koji su bili potrebni kako bi Schmidtove izmjene funkcionisale u praksi, a očekuje se da će ih detaljnije pojasniti s obzirom na promjene u glasanju i za same građane.

U jednom trenutku je bila upitna popunjenost općinskih i gradskih izbornih povjerenstava s obzirom na to da je članove iz Republike Srpske Milorad Dodik pozvao na povlačenje zbog Schmidtovih novih izbornih pravila. Međutim, nije došlo do njihovog povlačenja, šta više lokalna izborna povjerenstva su u prethodnom periodu zakonski popunjavana, kao i do sada.

Međutim, za očekivati je da Dodik neće tek tako odustati od svoje ideje da u RS-u organizira izbore na osnovu entitetskog izbornog zakona, koji su nedavno usvojili u NSRS-u, a čije stupanje na snagu se čeka zbog procedure u Vijeću naroda RS-a.

U svakom slučaju, očekuje nas zanimljiva jesen s mogućim političkim obratima.