Lokalne vijesti

Sindikati i Vlada postigli sporazum, učenici od srijede ponovo u školskim klupama

Današnjim usuglašavanjem protokola između Koordinacije Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja i Vlade Srednjobosanskog kantona stekli su se uvjeti za otpočinjanje nastavnog procesa u školama u srijedu 18. svibnja. Ovim protokolom Vlada SBK-a obavezala se da će u roku od 70 dana uraditi rebalans budžeta za 2011., koji bi, prema informacijama sindikalnih predstavnika, trebao biti operativan do početka nove školske godine.
Rebalans će omogućiti ravnopravan odnos uposlenih u obrazovanju kada su u pitanju budžetska izdvajanja, što znači da će se, u slučaju eventualnog povećanja plaća u ovoj godini, one povećati svim budžetskim korisnicima. Povećan je i iznos predviđen za pravosnažne sudske presude. Nezvanično, sredstva od 500.000 KM koja su za tu namjenu ranije bila predviđena postala su operativna, i njihova isplata bi trebala početi u narednim danima.

Potpisanim protokolom štrajk nije prekinut već zamrznut do usvajanja odluke o rebalansu budžeta. Zbog štrajka prosvjetnih djelatnika oko 40.000 učenika od 5. svibnja bilo je na prinudnom odmoru. (rtvfbih.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend