Vijesti iz BiH

Sindikat liječnika: Nema druge nego otići

Postoji mogućnost da zdravstvo bude jedina djelatnost u Federaciji BiH bez kolektivnog ugovora.

 

”Nakon sedam mjeseci pregovaranja, nakon što smo u više navrata odustajali od nekih zahtjeva, uz opravdano negodovanje našeg članstva, a sve u cilju da održimo zdravstveni sustav u kojem živimo i dijelimo sudbinu naših građana, odlučili smo da je ovo zadnji trenutak kada možemo potpisati kolektivni ugovor za doktore medicine i stomatologije. Došli smo do crvene linije ispod koje dalje ne idemo”, navodi se u priopćenju za javnost Sindikata doktora medicine i stomatologije F BiH.
Naime, Sindikat je na zasjedanju Upravnog odbora sindikata u Zenici, 5. listopada donio odluku o završetku pregovora kojim je koordiniralo Federalno ministarstvo zdravstva i u kojem su sudjelovale pojedine županije, odnosno nadležna ministarstva zdravstva. ”Pregovore, nakon punih sedam mjeseci završavamo 20.10. 2017. u 15:00 sati, a nakon toga, 21. 10. 2017. u Sarajevu imamo ponovnu sjednicu Upravnog odbora, s jednom točkom dnevnog reda: Odluka o proglašenju štrajka doktora medicine i stomatologije na području F BiH ukoliko ne bude potpisan kolektivni ugovor u Federalnom ministarstvu zdravstva, uz prethodnu suglasnost najmanje jedne županije”, navodi se u priopćenju.
Sindikat dodaje kako će u sljedećih deset dana znati je li vlada Zeničko-dobojske županije ozbiljna kada je s njima postigla preliminarni sporazum i s tim izašla u javnost te je li vlada Kantona Sarajevo kredibilna kada je obećala poboljšanje standardna liječnicima. ”Znat ćemo je li vlada F BiH na čelu s premijerom Novalićem i resornim ministarstvom zdravstva kredibilna i hoće li se potpisati s nama Federalni kolektivni ugovor, nakon što za početak sklopimo sporazum u jednoj ili dvije županije i sve to do 20. 10. 2017. Na kraju i možda najbitnije, znat ćemo jesu li vlade drugih županija ozbiljne kada su najavile ubrzano okončanje pregovora s našim županijskim podružnicama, nakon što se potpiše Federalni kolektivni ugovor za doktore medicine i stomatologije”, navodi Sindikat. Dodaje se kako ovom sindikatu liječnika, nije problem što su zadnji u Federaciji BiH koji potpisuju svoje kolektivni ugovor, dok ostali sindikati otvaraju pregovore oko novog kolektivnog ugovora. ”Ni to što vlast ovim pokazuje odnos prema doktorima, kao stubu zdravstvenog sustava i izravno dovodi u opasnost zdravlje naših sugrađana. Jeste nam žao da ovakav odnos vodi praktičnom nestanku liječnika, naročito iskusnih i onih koji će tek to postati, u javnom zdravstvu na području Federacije BiH.
Nestanku iz zdravstvenog sustava, ali iz države i to nepovratno. Ovom prilikom želimo naglasiti da najavljeni štrajk uposlenika u zdravstvu, dakle naših suradnika (med. sestre/tehničari, nemedicinsko osoblje, pomoćno osoblje…) nije štrajk u kome sudjelujemo i koji smo organizirali. U osnovi, sindikat doktora medicine i stomatologije podržava svaki vid sindikalne borbe, svuda i uvijek, naročito ako je u pitanju sindikat naših suradnika. Ipak, ovaj štrajk ne podupiremo iz nekoliko razloga!
Naime, sindikat uposlenih u zdravstvu je donio odluku o štrajku bez da se konsultirao s nama, zatražio podršku ili pomoć od nas. Što je najvažnije, bez da je i jednom odlukom podržao stavove sindikata doktora, upravo oni od kojih smo možda i očekivali najveću pomoć. S druge strane, svjedoci smo neprijatne situacije u kojoj pojedini čelnici navedenog sindikata se direktno suprotstavljaju našim krucijalnim zahtjevima. Ovo smo vidjeli samo kod pojedinih predstavnika izvršne vlasti, s kojima pregovaramo, i nažalost sada kod drugog sindikata, s kojim bi bar u teoriji trebali nastupati skupa.
Ovakav stav je očito na radost onih kojima nije u interesu da se doktori zaštite svojim kolektivnim ugovorom i zaustavi potop zdravstvenog sistema kojim smo svjedoci svaki dan, svaki sat”, navodi se. Sindikat doktora medicine i stomatologije dodaje kako ”nikada neće podržati smanjenje obujma prava bilo koga, a naročito ne dostignutih prava suradnika u zdravstvu”. ”Makar to značilo da doktori nikada ne potpišu svoj kolektivni ugovor, mi nećemo pristati da se drugome smanje prava na račun povećanja prava liječnicima. To je osnova svakog našeg pregovaranja s nadležnim institucijama i od toga ne mislimo odustati. Vjerujemo i sve činimo da okončamo ove pregovore, nakon toliko vremena i na zadovoljstvo svih. Potpisivanjem kolektivnog ugovora za doktore svi smo pobjednici. Ukoliko ga ne potpišemo i ostanemo jedina djelatnost u F BiH koja nema svoj kolektivni ugovor, mislimo da je zdravstvo u F BiH nepovratno izgubilo. Mislimo također da su građani najveći gubitnici, jer ostaju bez liječnika i svjedočit će nestanku najkvalitetnijih doktora iz zdravstvenih ustanova koji su ih do jučer liječili. Tome su već svjedoci svakim danom. Ne mislimo da smo pobjednici samo mi, time što napuštamo ovu zemlju i odlazimo tamo gdje je samo nama bolje. Ali, u suprotnom drugog rješenja nema”, naveo je Sindikat doktora medicine i stomatologije F BiH.
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend