Zanimljivosti

Sigurne zimske radosti

Da zimske radosti ne bi završile s prehladom, gripom ili kakvim drugim zdravstvenim problemom, pročitajte nekoliko savjeta kako na uživati na snijegu i ledu a istovremeno izbjeći potencijalne ozlijede i bolesti.

Prekrasni zimski dani nude puno zabave za svu obitelj. Sanjkanje, skijanje, grudanje, pravljenje snjegovića i ostalih umjetnina od snijega su samo neke od aktivnosti kojim se djeca i odrasli svaku zimu beskrajno raduju. Da zimske radosti ne bi završile s prehladom, gripom ili kakvim drugim zdravstvenim problemom, pročitajte nekoliko savjeta kako na uživati na snijegu i ledu a istovremeno izbjeći potencijalne ozlijede i bolesti. Znate ono – bolje spriječiti nego liječiti.

Oprez kod kuće je od ključne važnosti

Iako je epidemija svinjske gripe već “lanjski snijeg” te su je u medijima nadomjestile druge afere, pa su neke od sigurnosnih mjera koje smo poduzimali kako bi je izbjegli, odlične i u borbi protiv sezonskih bolesti kao što su gripa i prehlada. Učinkovito je redovito umivanje i dezinfekcija ruku i što manje boravka u javnim prostorijama gdje je puno ljudi. Ne zaboravite i da su papirnate maramice za jednokratnu upotrebu te da se u njih i iskašljavamo. Zimi je potrebno pripaziti i na dodatan unos vitamina i minerala. Voće i povrće trebaju biti na jelovniku svaki dan. To je već odlična preventiva.

Zaštitite djecu pred mrazom

Pratite vremensku prognozu i pobrinite se za to da dijete u vrtić i u školu uvijek odlazi primjereno odjeveno. Što više slojeva ima dijete odjeveno to mu je toplije. Vuna je nešto najtoplije – to su znale već naše bake. Kupnja nepromočivih cipela je investicija koja će vaše dijete čuvati od prehlade zbog mokrih nogu. Potplat s dubokim urezima smanjuje vjerojatnost da će se dijete okliznuti na ledu. Prije odlaska van, dijete se mora okrijepiti zdravim obrokom da bi imalo dovoljno energije za radosti na snijegu. Ako će dijete biti sportski aktivno onda se preporuča da ne jede barem sat i pol prije aktivnosti. Kožu koja je ispostavljena suncu trebate zaštiti zaštitnom kremom, ispucane usne možete zaštiti vazelinom, što će posebno razveseliti curice. Tople čarape, šal i rukavice su obavezni dio zimske opreme, dobro je imati i rezervni par rukavica i čarapa.

Sigurnost kod zimskih sportova

Uvijek se uvjerite u sigurnosti terena za aktivnosti vani. Kosine koje su obrasle s drvima i pune kamena nisu primjerene za sanjkanje. Pri sanjkanju može doći do ozbiljnih ozlijeda i neprilika kao što su potres mozga, bolova u vratu i prijeloma. Provjerite  da li su vaša djeca na sigurnom te ih odpratite na teren za sanjkanje. Kod skijanja je kaciga obavezni dio preme, iako dijete skija na brijegu iza domaće kuće. Kod skijaške opreme i pri klizanju se uvjerite da  djetetu obuća i odjeća točno pristajaju.  I dodatna zaštita kao što su štitnici nije previše. Za klizanje je bolje odabrati klizališta , jer na zaleđenim vodenim površinama uvijek postoji opasnost od loma leda. Najbolje je da se dijete naruči na zimske sportove u stručno koordiniranima tečajevima. Znanje puno pripomogne k sigurnosti na snijegu.

Zimi je potrebno pratiti fizičke znakove djeteta koje se igra vani. Ako se djetetu lice ili ruke neobično zacrvene, ili postanu ljubičasti ili plavi, dijete odmah odpratite na toplo. Ozebline, pothlađenje ili čak alergija na mraz su česte nezgode. Prije nego što krenete u bijelu prirodu dobro se pripremite te se uvjerite da ste vaše dijete i vi sigurni.

Uživajte u bijelome poklonu prirode, a nakon toga lijepo na toplo, na odmor uz topli čaj i čitanje priča.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend