Zanimljivosti

Šest načina da izbjegnete dodatne kilograme poslije praznika

S obzirom na relativno česte praznike, BTC Vam daje nekoliko praktičnih savjeta kako da umanjite, ili čak izbjegnete dodatne praznične kilograme:

Savjet #1: Konzumirajte mnogo proteina

Gdje god da se nađete na zabavi, u gostima, u svojoj kući, čim Vam padne napamet da jedete, malo razgledajte šta se nudi i šta je na trpezi. Neminovno je da će se naći neke piletine, pečenja, puretine, suhog mesa, ribe…

Jedite meso i samo to, dok se dobro ne najedete. Proteini sami po sebi veoma zasite i tako kad ih se najedete, izbjeći ćete, ili bar minimizirati sve ostale potencijalno loše namirnice. Što je najbolje bit ćete siti i zadovoljni.

Savjet #2 Nemojte piti kalorije (ili bar minimalno)

Kalorije u piću su negativne kalorije. Ne mogu Vas zasititi, a veoma lako mogu dodati ogromnu količinu nepotrebnih i štetnih kalorija. Ukratko, ukoliko nešto ima kalorija u sebi, nemojte to piti.

Iako je ovo možda najteže ispoštovati, VEOMA je nagrađujuće.

Savjet #3 Povucite pametan prvi potez

U vezi sa pićem, evo još jedan praktičan savjet kada idete na zabavu, ili u goste. Čim stignete, prva stvar koju trebate uraditi je naspite si pola litre vode i popijte. Nakon toga čekajte 15 minuta prije nego bilo šta drugo popijete, ili pojedete. Iskoristite to vrijeme za socijalizaciju.

Ovo jednostavan, ali veoma efektivan način da smanjite količinu potencijalno loših izbora hrane koja rezultira porastom obima stomaka.

Savjet #4 Dođite puni

Kao što je dobar savjet ne ići u supermarket gladan, jer ćete na kraju kupiti sve što Vam padne na put i potrošiti više nego što ste planirali, jer sve što vidite izgleda tako dobro i ukusno. Umjesto da dođete u goste zavijajućeg stomaka, uradite baš suprotno, prije nego krenete pojedite VELIKI ZDRAV obrok.

Savjet #5 Jedite normalno cijeli dan

Ukoliko idete u goste za večeru, ili ručak, bitno je da cijeli dan jedete normalno, a ne da se čuvate za kasnije. Izbjegavanje obroka ranije u danu rezultira većom glađu u drugoj polovini dana.

Savjet #6 Ispraznite se dan ranije

Jedan od načina je da ispraznite tjelesne rezerve hrane dan prije planiranih gozbi.

Ukoliko niste znali, tijelo čuva rezerve hrane unutar tijela, ugljikohidrate u formi glikogena i i jednim dijelom kao masti u ćeliji, a sve to se koristi kao energija. Nekad na treningu i ja koristim tehnike za pražnjenje i veoma su efikasne, jer ukoliko se kvalitetno ispraznite, onda naredni dan kada pojedete slatko, tjesteninu, pa čak i neke masne kombinacije, veliki dio toga se pohrani nazad u ćelije za energiju, a ne na stomak, bokove i druge nepoželjne zone.

(bootcamp.ba)

 

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend