Lokalne vijesti

Sedma revija tradicijske odjeće i izbor Hrvatice u narodnoj nošnji izvan RH počinje večeras

Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u BiH „Stećak“ i Hrvatska matica iseljenika organiziraju online Sedmu reviju tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan RH.

Kako djevojke ne mogu putovati zbog epidemije virusa COVID-19, ovogodišnja Revija i izbor održat će se uživo online, 10. srpnja 2020. godine, s početkom u 20 sati, na YouTube kanalu. Prijenos će biti emitiran na Trgu gange i hajdučke družine Mijata Tomića u Tomislavgradu.

Na ovogodišnjoj Reviji i Središnja Bosna ima svoju predstavnicu. Naime, Adela Milić iz Busovače „brani boje“ Središnje Bosne u narodnoj nošnji Hrvata Busovače. Adela je dugogodišnja članica Folklornog sastava HKD-a Napredak Busovača koja se uz folklor bavi još i crtanjem. Na Reviji se predstavlja u gradskom tipu narodne nošnje Hrvata Busovače. Ova varijanta koju na sebi nosi sastoji se od šala“meternjaka“, kratke košulje krojene na faltne, suknje plisirke, ženskog fermena, digišlije kožnih cipela i pamučnih, pletenih čarapa. Od tradicionalnog nakita nosi: pojas ežder, rešmete, okov, bisere te naušnice jednokolce. Ruke su joj ukrašene tradicionalnim tetovažama.

Sedmu reviju tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske od 20 sati možete pratiti putem OVOG LINKA

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend