Sedam stanja koja ne smijete prešutjeti svome liječniku

Prešućujete li liječniku svoje male ovisnosti i neugodne informacije o tjelesnim izlučevinama, riskirate dugo, otežano ili posve pogrešno liječenje.

 

Bez obzira na to koliko vam bilo neugodno i koliko ne želite slušati još jednu lekciju, liječniku morate reći da puno pušite, pijete alkohol, uzimate li tablete protiv bolova ili drogu. Vaša privatnost je zajamčena i ako je riječ o narkoticima jer liječnik vas neće prijaviti policiji. No takve supstancije mogu imati veliki utjecaj na tijelo i bitno je da liječnik to zna.

 

Lijekovi koje uzimate – Iskrenost u vezi s lijekovima koje već uzimate, bez obzira na to je li riječ o alternativnoj metodi ili ne, može vam spasiti život. Kombinacija novih i starih lijekova može biti vrlo opasna i izazvati nove reakcije.
Povijest bolest – Pred liječnikom morate “progutati” sram i bez ustručavanja ispričati povijest bolesti u obitelji, bilo da je riječ o debljini, psihičkim bolestima ili karcinomu debelog crijeva jer se to može odraziti i na vas.
Depresivne misli – Tjeskobu i depresiju treba ozbiljno shvatiti. Ako plačete na reklame i teško se nosite sa svojim mislima, potražite pomoć liječnika. Ako se ne liječi, depresija može uvelike utjecati na tijelo.

Spolne bolesti – Nikako ne smijete lagati o svom spolnom životu, odnosno, o spolnim bolestima, pobačajima, broju spolnih partnera i trudnoći. Infekcije, mogući karcinomi i problemi s plodnosti moraju se liječiti.

Čest odlazak na dijetu – Oscilacije u tjelesnoj težini mogu biti rezultat čestih odlazaka na dijetu. Iako se sramite svog neuspjeha, to liječniku morate reći kako bi eliminirao ozbiljnija stanja. Može vam i pomoći savjetom.
Nešto se čudno događa – Promjene mirisa, podražaja ili boja tjelesnih izlučevina simptomi su koje liječnik mora znati jer mogu biti izvor problema. Možda su rezultat promjene prehrane ili reakcija na lijek, ali liječnik mora znati.
Liječničke upute – Ako vam je liječnik rekao da morate popiti cijelu kutiju antibiotika i nakon što vam bude bolje, a vi to ne učinite, morate mu reći, osobito ako se bolest ubrzo ponovi.