Lokalne vijesti

SEC Travnik organizirao dvodnevnu obuku za asistente u nastavi

SEC p.j. Travnik u suradnji s Federalnim zavodom za zapošljavanje je organizirao dvodnevnu obuku „Asistencija u nastavi djeci s poteškoćama u razvoju u odgojno-obrazovnim ustanovama” za  novoizabrane asistente u nastavi Ministarstvaobrazovanja, znanosti, kulture i športa SBK/KSB i Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturui sport ZDK.

 

Na samom početku obuke dobrodošlicu asistentima u nastavi uputio je Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, Mensur Sinanović i predstavnica Službe za zapošljavnje ZDK, Danijela Hamzić  koji su naglasili važnost i potrebu ovakvih projekata u cilju poboljšanja obrazovnog sektora i zapošljavanja mladog stručnog kadra.

Tijekom četiri modula obukepolaznici su od trenera Svjetlane Ljevar Lučić, defektologa i Katarine Mravak, psihologa, imali priliku saznati ulogu i zadatke asistenta u nastavi, prava učenika na asistenciju po UN Konvenciji o pravima djeteta,koordinaciju inkluzivne nastave po zakonskim regulativama nadležnog ministarstva, te na koji način primijeniti metode sagorijevanja u radu.

Na svečanoj dodjeli certifikata  koja se održala, 17. 12. 2017. godine u prostorijama KŠC „Sv. Pavao“ Zenica, sudjelovali su ravnatelj KŠC „Sv. Pavao“ Zenica, vlč. Vlatko Rosić i predstavnik Caritasa BiH, Zlatko Malić koji su asistentima u nastavi zaželili sreću, te da stečena znanja i vještine primjene u budućem radu  i svoje zadatke izvršavaju profesionalno u cilju omogućavanja ostvarivanja punih potencijala učenika s poteškoćama u razvoju.

Polaznicima se obratila i predstavnica Socijalno-edukativnog centra p.j. Travnik, Zvjezdana Nakić:  „Zahvaljujem se Federalnom zavodu za zapošljavanje što su nam omugućili provedbu projekta , kao i resornim županijskim ministarstvima obrazovanja i službama za zapošljavanje na dobroj suradnji, a asistentima u nastavi želim sretan i uspješan rad. “

Nakon završene obuke, 31 polaznik obuke iz Donjeg Vakufa, Bugojna, Gornjeg Vakufa-Uskoplja, Jajca, Novog Travnika, Travnika, Viteza, Zenice, Žepča, Zavidovića, Visokog, Tešnja, Kaknja, Usore, Olova, Vareša, Doboj Jug, Breze i Maglaja su dobili SEC Certifikat o uspješno završenoj obuci.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend