Lokalne vijesti

SEAD KARAKAŠ: SBŽ očekuje nove doze cjepiva

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Srednjobosanske županije, Sead Karakaš, izjavio kako je u toj županiji formirano 40 timova za cijepljenje građana.

“Do sada je SBŽ dobio dva puta po 500 doza, a sutra očekujemo 762 doze Pfizera. Zatim očekujemo 1.700 doza AstraZenece, a od sljedećeg tjedna očekujemo značajnije količine kineskog cjepiva, kao rezultat donacije Turske i Kine. Prioritet su zdravstveni radnici, a u okviru njih oni koji su najizloženiji. Nakon njih idu starački domovi i osoblje koje skrbi o štićenicima, a treća skupina su osobe starije od 65 godina s kroničnim bolestima, komorbiditetima”, kazao je Karakaš.

Kako je kazao, postoje i primjedbe jer plan “u prioritete ne uključuje osobe s transplantiranim organima, dijalizirane pacijente, roditelje djece koja su u potrebi i čitav niz ranjivih skupina”.

– Razgovaramo i nastojimo to modificirati, te će biti značajno ukoliko to uspijemo. Naravno, onda to podrazumijeva i profesije koje su najiziloženije da i one trebaju ići u neke prioritete – naglasio je.

Prema njegovim riječima, prostori za cijepljenje će biti proširivani, ovisno o tome koliko bude cjepiva na raspolaganju.

– Ukoliko budemo imali veću količinu cjepiva na raspolaganju, razmišljamo o tome da izmjestimo to cijepljenje izvan domova zdravlja i da to organiziramo u nekoj od školskih sportskih dvorana. Ovako, dok je to još mali broj, imamo domove zdravlja – kazao je Karakaš.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo SBŽ-a Sead Karakaš kazao je novinarima da su u posljednja tri dana, od posljedica covida-19, preminule 23 osobe, te da su bolnice gotovo popunjene.

– U protekla četiri tjedna imamo pogoršanje epidemiološke situacije. Radi se o velikom prilivu pacijenata u bolnice, koje su prebukirane, pa smo zato inzistirali na pojačanju mjera. Imamo 150 hospitaliziranih, koji su pozitivni na covid-19, ali i značajan broj ljudi koji su u izolaciji i imaju razvijenu kliničku sliku, ali im testiranjem još nije potvrđeno da su pozitivni. Rezultat toga je i da imamo zauzete sve uređaje koji pomažu najtežim pacijentima, poput onih za neinvazivnu ventilaciju i repiratora – kazao je Karakaš.

(Fena)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend