Svijet

‘Schengenu prijeti raspad’: EU sazvala hitan sastanak članica

Jedini način da ne dođe do raspada Schengena jest osigurati primjereno upravljanje vanjskim granicama EU – rekao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk sazvao je još jedan neformalni sastanak na vrhu čelnika zemalja članica  EU-a  o izbjegličkoj krizi 12. studenoga u Valletti, glavnom gradu Malte ističući kako treba sačuvati schengenski prostor putovanja bez putovnica primjerenim upravljanjem vanjskim granicama EU-a.

Čelnici EU-a i afrički partneri održat će u Valletti 11. i 12. studenoga summit posvećen pitanju afričkih migranata koji dolaze u Europu.

Odmah nakon toga 12. studenoga okupit će se samo šefovi država ili vlada 28 zemalja članica EU-a.

U pozivnom pismu čelnicima država članica EU-a, Tusk kaže da je potrebno učiniti sve da ne dođe do raspada schengenskog prostora.

Tusk upozorava kako se priljev izbjeglica nastavlja dosad nezabilježenom brzinom te je u listopadu zabilježen rekord od 218 tisuća izbjeglica i migranata koji se prešli Sredozemlje.

– Suočene s takvim izbjegličkim valom, neke zemlje članice uvode razne mjere na unutarnjim schengenskim granicama. Kao što sam ranije upozoravao, jedini način da ne dođe do raspada Schengena jest osigurati primjereno upravljanje vanjskim granicama EU-a. Moramo učiniti sve kako bismo očuvali Schengen netaknutim tako da treba zaustaviti sve inicijative koje bi mogle voditi ponovnoj uspostavi granica unutar Schengena – kaže Tusk u pozivnom pismu.

To je već treći summit EU-a posvećen izbjegličkoj krizi u posljednja dva i pol mjeseca.

Tusk u pozivnom pismu navodi da je cilj sastanka u Valletti u prvom redu razmotriti provedbu mjera koje je EU dosad donijela: jačanje  suradnje s trećim zemljama, uključujući Tursku, kako bi se usporio priljev izbjeglica; provedba odluke o relokaciji, uspostava centara za prihvat i registraciju (hotspots) u Grčkoj i Italiji te povećanje kapaciteta za prijem migranata i rasprava o učinkovitom jačanju kontrole na vanjskim granicama EU-a.

Izbjeglička kriza bit će na dnevnom redu i na izvanrednom sastanku ministara unutarnjih poslova, koji je sazvalo luksemburško predsjedništvo u ponedjeljak, 9. studenoga u Bruxellesu.

(24sata.hr)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend