Lokalne vijesti

SBŽ: Zbog manjka učenika normu gubi čak 150 profesora

U prve razrede srednjih škola u Srednjobosanskoj županiji (SBŽ) upisano je 1018 učenika, a očekuje se kako će, zbog smanjenog broja, bez dijela norme ostati oko 150 profesora, rečeno je na izvanrednoj sjednici Vlade SBŽ-a u Travniku, piše Večernji list BiH.
Mnogi već bez norme
– Mi i sada imamo veliki broj nastavnika koji nemaju potpunu normu, a njihov broj u idućoj školskoj godini još će se i povećati. Očekujemo da će oko 150 ljudi ostati bez potpune norme, dok će vrlo mali, zanemariv broj ostati bez posla. Međutim, povećao se fond sati u osnovnim školama, tako da će se ti profesori moći prijaviti na natječaje u tim školama i tako kompletirati svoje norme. Na tim natječajima imat će prednost u odnosu na one koji traže prvo zaposlenje – kazala je novinarima županijska ministrica obrazovanja Katica Čerkez.
Ona je podsjetila kako je riječ o očekivanom problemu koji je nastao zbog uvođenja devetogodišnjeg sustava obrazovanja u škole SBŽ-a. – I prije tri-četiri godine znali smo kako postoji razlog za brigu jer će uvođenje devetogodišnjeg obrazovanja u osnovne škole izazvati posljedice na upis u prve razrede srednjih škola. Tako da sada imamo najmanji broj upisanih učenika u srednje škole, odnosno njih 954 iz SBŽ-a, dok su 64 učenika došla iz drugih županija s namjerom kod nas se upisati u medicinsku školu ili medresu u Travniku – istaknula je Čerkez.
Dodala je kako se nakon prvog upisnog roka očekuje formiranje 64 odjeljenja prvih razreda srednjih škola, a kompletna informacija bit će poznata nakon drugog upisnog roka u srpnju.
– Prema odluci županijske Vlade, odstupili smo i od pedagoških mjerila, pa će, iznimno u ovoj godini i samo u prvim razredima srednjih škola, biti formirana odjeljenja koja mogu imati minimalno 16, a maksimalno 20 učenika – kazala je Čerkez. Prema njezinim riječima, u nekim srednjim školama trenutačno nema uvjeta za formiranje ni jednog odjeljenja prvog razreda.
– Riječ je o Srednjoj mješovitoj školi Vitez i Srednjoj školi u Donjem Vakufu. Jedna ima šest, a druga devet učenika koji se tu žele upisati, ali možda u drugom upisnom roku dobiju odgovarajući broj učenika za formiranje odjeljenja – naglasila je Čerkez.
Drugi upisni rok u srednjim školama u SBŽ-u bit će održan 4. i 5. srpnja.
Slično i u drugim županijama
Slično stanje očekuje se i u drugim županijama. U HN županiji već godinama sindikati sa županijskom Vladom uspijevaju obrazovni sustav organizirati tako da se riješi pitanje tehnološkoga viška. Ipak, pitanje je hoće li i ove godine biti tako jer se broj djece i u osnovnim i u srednjim školama smanjuje.
Obrazovni sustav troši najviše novca u odnosu na druge proračunske korisnike, ali će ti troškovi biti smanjeni ako se broj zaposlenih smanji u idućoj školskoj godini.

(www.vecernji.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend