Lokalne vijesti

SBK: Iako je manje nezaposlenih, mnogi teško dolaze do posla

Krajem prošle godine na evidenciji Službe za zapošljavanje Srednjobosanskog kantona evidentirana je 36.651 nezaposlena osoba. Broj nezaposlenih tijekom protekle godine smanjen je za 2.000. Najviše je nezaposlenih s trećim stupnjem stručne spreme, njih 13.069, i prvim stupnjem odnosno nekvalificiranih 11.412 radnika.

 

– Na listi je još 36.000 nezaposlenih osoba koje teško mogu odgovoriti zahtjevima tržišta – rekao je kantonalni premijer Tahir Lendo.

Brojne privatne kompanije koje posluju na prostoru Kantona traže kvalificirane radnike, pa je tako „GS Tvornica mašina“ iz Travnika pokrenula obuku za varioce koji su deficitarni u srednjoj Bosni. Mnoge firme traže CNC operatere kako bi mogle održati postojeću proizvodnju. Još veći problem jeste da srednje škole u SBK već godinama školuju gimnazijalce, medicinski kadar i druga zanimanja koja teško mogu odgovoriti tržištu.

Da fakultetska diploma nije garancija za zaposlenje, svjedoči više stotina nezaposlenih sa završenim fakultetima koji su dio ove statistike.

(avaz.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend