Zanimljivosti

Savršena voćka za svaki ljetni dan u tjednu

Mnogo je već rečeno o pozitivnim efektima voća na naše zdravlje. Voće sadrži puno hranljivih sastojaka, čineći da svaka pojedena kalorija koristi tijelu.

Postoje i brojne direktne zdravstvene koristi od ishrane bogate voćem – smanjen rizik od srčanih oboljenja, gojaznosti, dijabetesa i određenih vrsta karcinoma, poboljšan imunološki sistem, poboljšan metabolizam i više energije koji nam omogućavaju da budemo više aktivni.

Imamo predlog – zašto ne jedete barem jedan komad zdravog voća svakog dana u tjednu tokom ljeta?

Ponedjeljkom: Banane

To je točno – banane su savršene za uspješan početak tjedna. Zašto? Sadrže dosta kalija i mogu osigurati dovoljno energije za sve izazove koji vas čekaju. Banane su također poznate po svojim pozitivnim efektima na raspoloženje – ako se osjećate umorno ili samo malo depresivno, jer je novi radni tjedan počeo, jedenje banane će vam pomoći da povećate razinu serotonina u svome tijelu. Znate što znači visoka razina serotonina, zar ne? Dobro raspoloženje za dobar početak tjedna.

Utorkom: Jabuke

Jabuka dnevno i doktor daleko! Sigurno ste čuli ovu staru izreku, zar ne? Pa, to bi moglo biti istinito! Jabuke mogu pomoći da zadržite mozak mladim, smanjite rizik od ozbiljnih bolesti, kao što su dijabetes, kancer ili bolesti srca, poboljšati probavu i detoksifikovati jetru. Bit će vam drago da čujete da su jabuke fantastične za zube – ne samo da će vaši zubi postati mnogo bjelji, jabuke će također smanjiti razinu bakterija u ustima, čime štite zube od propadanja. Ne zaboravite – utorak je rezerviran za jabuke i blistav osmijeh!

Srijedom: Grožđe

Srijede su idealne da se vaše tijelo ponovno vrati u formu poslije divljeg vikenda i teškog početka tjedna. Grožđe vam može pomoći u tome, jer sadrži tvari koje mogu ubrzati brzinu kojom se masne ćelije razgrađuju u tijelu, plus smanjuju sposobnost tijela da čuva nepotrebne masti. Grožđe sadrži i mnoštvo moćnih antioksidanata, koji veoma efikasno podržavaju oporavak mišića nakon intenzivne aktivnosti. Provedite svoje ljetne srijede vrlo aktivno i pomozite sebi s grožđem da postignete još bolje rezultate!

Četvrtkom: Grejpfrut

Grejpfruti su puni vitaminima i antioksidantima, tako da su idealni ojačivači energije četvrtkom, kada vaša snaga i motivacija obično počinju padati u isčekivanju opuštajućeg vikenda. Grejpfruti su također vrlo efikasni u lječenju nesanice, kiselosti u tijelu – svih uobičajenih neželjenih efekata života, veoma stresnog života. Samo pazite da ne jedete previše grejpa ako uzimate bilo koji lijek na recept – poznato je da neke tvari koje se nalaze u grejpfrtu negativno djeluju s nekim kemijskim tvarima u lijekovima. Provjerite sa svojim doktorom da biste bili sigurni!

Petkom: Kupine

Tamno plava boja je dobar znak da kupine imaju jedan od najviših nivoa antioksidanata među svim plodovima. Antioksidanti će vam pomoći da se zaštitite od brojnih neprijatnih bolesti, kao i da vaša koža izgleda svježije i mlađe. Također, kupine poboljšavaju motoričke i kognitivne vještine, tako da će definitivno biti od velike pomoći proći kroz posljednji radni dan svakog ljetnog tjedna.

Subotom: Naranče

Jeste li znali da su naranče najveći citrusi na svijetu? Jeste li, također, znali da je naranča treći omiljeni ukus na svijetu (tek poslije vanilije i čokolade, naravno)? Ali to nije samo fantastičan ukus; naranče sadrže izuzetno visoku količinu vitamina koji će nakon dugog tjedna obnoviti vaše tijelo i učiniti ga opet svježim.

Nedjeljom: Avokado

Avokado se bori protiv slobodnih radikala u tijelu, liječi loš zadah, smanjuje rizik od moždanog udara, potiče imunološki sustav, poboljšava očuvanje vida, regulira krvni tlak, smanjuje razinu kolesterola u tijelu, jača srce, njeguje kožu i ima protuupalna svojstva. Sve ovo bi trebalo biti više nego dovoljno da jedete avokado svake nedjelje, zar ne?

(www.delimano.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend