Postoje dvije vrste krivotvorenog meda. Prvi je mješavina pravog meda sa sirupima od šećera, cikle ili riže. Druga vrsta s medom nema baš nikakve veze. Radi se o smjesi dobivenoj od vode, šećera, bezbojnog kristalnog praha koji se dobiva iz stijena i boje. Takav med nađe se i na europskom tržištu.
Prije nekoliko godina istraživanje je pokazalo da je deset posto meda prodanog u Francuskoj krivotvoreno. Pronašli su ga i u Americi.
Kako prepoznati pravi med?
Pravi, prirodni med nije ljepljiv. Znači, kao ga razmažete prstima, ne smije se lijepiti jer to pokazuje kako u sebi ima šećera ili umjetnih zaslađivača.
Ovdje je još nekoliko načina kako provjeriti imate li u rukama čisti pčelinji med. Testirati ga možete i s vodom – stavite žlicu meda u vodu.
Ukoliko se spusti na dno i tamo ostane, tada je s njim sve u redu. Lažni med će se početi odmah otapati, odnosno miješati s vodom. Pravi med se nakon nekog vremena kristalizira, lažni ne.
Namočite malo vate u med i zapalite – gorjet će ako je med pravi. Stavite kap meda na prst. Pravi, čisti med ostat će na jednom mjestu dok će lažni brzo početi curiti po prstu.
Zagrijte malo meda u mikrovalnoj, na visokoj temperaturi – prirodni med će se karamelizirati, a lažni će biti pun mjehurića.
Stavite malo meda na papir – ako je pravi, neće probiti papir, jer med ne sadrži vodi.
Stavite malo meda u blizinu mrava, ako ga zaobiđu, tada u rukama dražite pravi med.