Sastanak Nikšić-Ferguson: Izražena zabrinutost zbog zastoja u implementaciji reformi u BiH

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić u posjetu je primio britanskog ambasadora u našoj zemlji Edwarda Fergusona, a tema sastanka bila je aktuelna politička situacija u BiH.

Na početku sastanka ambasador Ferguson je čestitao Nikšiću na izboru za predsjednika SDP BiH na osnovu unutarpartijskih izbora po sistemu Jedan član-jedan glas.

Predsjednik Nikšić je ambasadora Fergusona upoznao sa tim da je SDP BiH već počeo sa pripremama za lokalne izbore u oktobru, obilaskom više od stotinu općina širom BiH, gdje se na Programskim konvencijama promovira Izborni program.

„Iako se približavaju lokalni izbori, moramo izraziti žaljenje zbog trenutne političke situacije u BiH. Upozoravali smo da krišom usvojeni Mehanizam koordinacije degradira državu i njene institucije, a pokazalo se da smo bili u pravu, jer vladajuća koalicija na državnom nivou sada opet želi usvojiti novu verziju ovog dokumenta. Zbog neozbiljnosti oko usvajanja ovog dokumenta, kao i zbog činjenice da se odugovlačilo sa objavom rezultata popisa i činjenicom da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju još nije ratificiran, jasno je da aplikacija BiH za članstvo u EU nije kredibilna. U Republici Srpskoj je nedavnim protestima opozicije i vladajuće koalicije zvanično započela predizborna kampanja, međutim, protesti su opet bili više nacionalno obojeni, nego što su se njima pokušali riješiti problemi građana ovog bh. entiteta. Svjedoci smo da je na federalnom nivou SDA sve prepustila HDZ-u, ali, i pored toga, i dalje nema jedinstva među njima, što dokazuje i aktuelna situacija u vezi sa Zakonom o igrama na sreću, radi kojeg se već dva puta prekidaju sjednice Federalnog parlamenta“, rekao je Nikšić i dodao da je, kao i uvijek, SDP spreman biti dio rješenja, ali samo kada je to u interesu BiH i njenih građana.

Ambasador Ferguson je na sastanku izrazio zabrinutost zbog usporavanja napretka u implementaciji reformi u Bosni i Hercegovini, te ohrabrio bližu saradnju stranka na vlasti i u opoziciji, kako bi se ponovo došlo do političkog konsenzusa, koji je bio evidentan nakon potpisivanja Zajedničke izjave u februaru 2015. godine.

Na kraju sastanka predsjednik Nikšić je ambasadora Fergusona upoznao sa zajedničkim prijedlogom SDP BiH i DF oko održavanja izbora u Mostaru, te je naglašeno da SDP neće odustati od toga da se lokalni izbori u Mostaru održe u oktoboru ove godine, te da će uvijek biti protiv izbornih prijedloga koji žele ovaj grad podijeliti na dva dijela.