Sastanak Glavnog odbora i Konferencija žena EPP-a

Sastanku Glavnog odbora i konferenciji žena EPP-a, održanom u Bruxellesu, nazočile su predsjednica i potpredsjednica Zajednice žena HDZ BiH Kraljica Katarina Kosača, Marija Zelenika i Marina Pendeš.

 

Osim predstavnica zemalja koje pripadaju EU, sastancima su nazočile i predstavnice Turske, Srbije, Kosova, Albanije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Sastankom i konferencijom  je predsjedala Doris Pack.

 

Viviane Reading, povjerenica za pravosuđe, osnovna ljudska prava i građanstvo, govorila je o ideji i značenju EU građanstva koje je ustanovljeno po sporazumu iz Lisabona. Naglasak je stavila na to da se građani malo interesiraju za svoja prava i kada se upoznaju sa zakonima (pravima), mogu ih provoditi u životu i imati kvalitetniji način življenja. Bilo je govora o Zakonu o razvodu na području EU. Kao primjer navela je upit iz koje države koristiti zakon o razvodu, ako su se npr. muškarac iz Švedske i žena iz Njemačke vjenčali u Španjolskoj – zakon koje države tada primijeniti). Što se tiče ravnopravnosti spolova, 35% parlamentarki u EU su žene i treba još dosta raditi na tome da se taj postotak poveća. Dotaknula se i uvjeta za porodilje tj. materinstvo, za koje bi trebalo ujednačiti standarde na razini EU.

Androulla Vassiliou, povjerenica za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mladež predstavila je ciljeve i inicijative koji se tiču kulture i obrazovanja, koji će se provoditi kroz program Europa 2020. Cilj je da se broj visoko obrazovanih s 21% poveća na 40%.

Kulturni osvrt: Djeca iz svih zemalja članica EU uče razne jezike, pripadaju različitim kulturnim sredinama, a cilj je zadržati te razlike i ipak živjeti u ujedinjenoj Europi. Sport je najbolji način da mlade ljude naučimo timskom radu. Sport je jako važan kao prevencija  očuvanju zdravlja. Razmišlja se o tome da EPP žene snime film o različitostima ujedinjene Europe i da taj film režira žena. Tijekom diskusije, pitanja su bila raznolika od ovih vezanih za teme sastanka, do liberalizacije viznih režima za Albaniju i BiH.

(Ured za informiranje HDZ BiH)