Vijesti iz BiH

Sarajevo je prije 34 godine bilo centar svijeta: Na današnji dan otvorena 14. zimska Olimpijada

U Sarajevu su na današnji dan prije 34 godine otvorene XIV Zimske olimpijske igre.

 

Glavni grad BiH za domaćina ovog prestižnog takmičenja izabrao je Međunarodni olimpijski komitet 1978. godine u Atini. U konkurenciji su bili japanski Saporo i zajednička kandidatura dva švedska grada Falun i Geteborg.

U organizaciju Igara utrošena su velika sredstva.

Pripreme koje su trajale godinama, pored dobro organiziranih igara, kao rezultat imaju izgrađene saobraćajnice, hotelske komplekse kako na planinama (Bjelašnica, Igman, Jahorina), tako i u gradu, sportske centre Skenderija i Zetra, žičare, ski liftove…

Sarajevo je postalo centar svjetskih i medijskih interesovanja.

Igre su održane od 8. do 19. februara.

U programu je bilo alpsko skijanje (Bjelašnica i Jahorina), bob i sankanje (Trebević), hokej i umjetničko klizanje (Zetra i Skenderija), biatlon, nordijsko skijanje i skokovi (Igman).

Na ovim igrama prijavilo se 49 nacionalnih olimpijskih komiteta.

U Sarajevo je stigao rekordan broj učesnika (više od 2.500).

Otvaranje XIV Zimskih olimpijskih igara pratilo je oko 60.000 Sarajlija na stadionu “Koševo”, i oko dvije milijarde ljudi putem malih ekrana.

Olimpijski plamen upalila je klizačica Sanda Dubravčić.

Igre su među učesnicima, a i među gledaocima ostale u vrlo dobrom sjećanju.

Domaćinima je posebno bilo drago što je slovenski alpski skijaš Jure Franko osvojio srebrnu medalju u veleslalomu – prvu medalju koju će Jugoslavija dobiti na zimskim olimpijadama.

Franka su Sarajlije na skijalištu bodrile s transparentima na kojima je pisalo “Više volimo našeg Jureka, nego domaćeg bureka”, ili kraće “Volimo Jureka, više od bureka”.

Ipak, najveće zvijezde sarajevske Olimpijade bili su učesnici u umjetničkom klizanju.

Najbolji dojam ostavio je britanski par Džejn Torvil (Jayne Torvill) i Kristofer Din (Christopher Dean) koji su osvojili zlatnu medalju.

Na Igrama je zlatnu medalju dobila i istočnonjemačka klizačica Katarina Vit (Witt), koju je upravo sarajevska Olimpijada učinila jednom od najvećih sportskih ikona kraja 20. stoljeća.

Na ceremoniji zatvaranja Zimskih olimpijskih igara 19. februara 1984., tadašnji predsjednik Međunarodnog organizacionog komiteta Huan Antonio Samaran (Juan) je rekao kako je Sarajevo najbolji organizator Zimskih olimpijskih igara do tada u njihovoj historiji.- Doviđenja, drago Sarajevo – bile su riječi Samarana.

Olimpijski duh u Sarajevu i dalje živi među njegovim stanovnicima, uprkos generacijskim smjenama.

Zimske olimpijske igre su sigurno jedna od najboljih stvari koje su se desile gradu Sarajevu i državi BiH, piše portal Historija.ba.

(avaz.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend