Vijesti iz BiH

SARAJEVO: Abduladhim Maktouf traži odštetu od skoro 300 tisuća maraka

Abduladhim Maktouf sutra će se pojaviti u sudnici Suda BiH povodom zahtjeva za naknadu nematerijalne štete jer je, umjesto osude na tri godine za ratni zločin, u zatvoru proveo pet godina.

Od države BiH na ime štete koja mu je nanesena potražuje 283.160 konvertibilnih maraka (KM), prenosi BIRN BiH. Odvjetnik Adil Lozo, koji zastupa Maktoufove interese, nada se da će uspjeti ostvariti naknadu štete.

“Danas će kao svjedok u ovom predmetu vjerojatno Maktouf biti saslušan na okolnosti njegova boravka u zatvoru u trajanju od pet godina, pogotovo te posljednje dvije godine kako se osjećao, o efektima izdržavanja kazne, o tome kakva je šteta nastala”, kazao je Lozo.

Maktouf, rođen u Iraku, je prva osoba kojoj je pred Sudom BiH suđeno za ratne zločine. Proglašen je krivim da je 1993. pomogao pripadnicima jedinice “El Mudžahid” u nezakonitim uhićenjima i otmici civila hrvatske nacionalnosti u Travniku.

Prvobitno je osuđen na pet godina zatvora, ali mu je kazna, nakon što se žalio Europskom sudu za ljudska prava zbog pogrešne primjene zakona, u ožujku 2015. smanjena na tri godine zatvora. No, odluka je donesena nakon što je Maktouf već odslužio svih pet godina zatvora, zbog čega je najavio da će tražiti odštetu u iznosu od 200.000 KM.

Državljanstvo BiH Maktoufu nije vraćeno, ali je izbrisan iz kaznene evidencije počinitelja kaznenog djela. Također je dobio dozvolu za boravak na području BiH, čime stječe uvjete da dobije državljanstvo po privilegiranoj naturalizaciji budući da je u braku s državljankom BiH s kojom ima djecu. Nakon izdržane zatvorske kazne, 2006. je otišao u Maleziju i od tamo najavio povratak u BiH.

/HMS/

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend