Lokalne vijesti, Vijesti iz BiH

Šansa za zaposlenje 40 mladih i žena u drvnoj industriji

Udruženje poslodavaca FBiH je počelo implementaciju projekta “Stručno osposobljavanje i zapošljavanje mladih i žena u drvnoj industriji” u okviru USAID WHAM projekta.

Cilj projekta je profesionalno osposobljavanje 40 nezaposlenih mladih i žena za pozicije tapetara i modelara koja su deficitarna u drvnoj industriji, te osigurati zaposlenje kod poznatog poslodavca za minimalno 90 posto sudionika od kojih se očekuje da uspješno završe tromjesečni proces obuke.

“S obzirom da je drvna industrija u FBiH izvozno orijentirana i da bilježi konstatntan rast, same kompanije često ne mogu udovoljiti narudžbama inozemnih kupaca usljed nedostatka kvalificiranih tapetara i modelara, iako se radi o radnim mjestima koja su za 20 posto više plaćena od prosječnih plaća u sektoru. Procjenjuje se da je potražnja za ovim kadrom četiri puta veća u odnosu na broj školovanih stručnjaka. Nedostatak navedenih profila radnika onemogućava kompanije da šire svoje proizvodne kapacitete, osvajaju inozemna tržišta i otvaraju nova radna mjesta, a što će biti od koristi i široj društvenoj zajednici”, naglasili su  iz UPFBiH.

Udruženje poslodavaca FBiH kao nositelj projekta će organizirati teoretsku online nastavu za sve polaznike, a praktična obuka će se vršiti u pogonima kompanija koje su za to iskazale svoj interes, konkretno, to su Fen, Nobil i Woodteam koje su regionalni lideri razvoja u Tuzlanskom kantonu, Kantonu Središnja Bosna i Kantonu Sarajevo. Sve kompanije zadovoljavaju tehničko-tehnološke uvjete za izvođenje praktične obuke te će osigurati sve potrebno za izvođenje praktične obuke polaznika.

Udruženje poslodavaca FBiH poziva zainteresirane subjekte da se jave ovoj organizaciji za informacije o prijavi.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend