Zanimljivosti

Sam svoj liječnik: Koliko dugo smijemo uzimati tablete protiv bolova?

Tablete protiv bolova često uzimamo olako, ne razmišljajući o njihovu utjecaju na organizam. Kako djeluju najčešći analgetici koji su svima nadohvat ruke i koliko se dugo smiju uzimati u kontinuitetu, objašnjava magistra farmacije Franka Pelko, prenosi Zadovoljna.hr.

 

Kada govorimo o tabletama protiv bolova, posebno je važno istaknuti one prodajne, koje svatko može kupiti u ljekarnama.

1. KRIVA DOZA I SUBJEKTIVAN DOJAM BOLA

Kod lijekova protiv bolova najvažnije je odrediti dozu.
Ona se izračunava prema tjelesnoj težini osobe kojoj je lijek namijenjen i u većini se slučajeva, nažalost, ‘ne pogodi’.

A ne možemo zanemariti ni ulogu bola koji je subjektivan simptom.

Bol je za svakoga individualan osjećaj te se tako mora liječiti i svaki pacijent – individualno.

Ti lijekovi nisu ‘pametni’ i ne znaju točno što vas boli, već različitim mehanizmima djeluju na centar za bol i time sprečavaju neugodan osjećaj.

Isto tako, većina tih lijekova nema samo analgetsko djelovanje, već djeluje kao i protiv temperature i upala.

2. KADA I KAKO DOLAZI DO NAVIKAVANJA? 

Kao i kod svega što se uzima dulje, može doći kod navikavanja. Nakon nekog vremena tablete slabije djeluju na bol te su nam potrebne veće doze.

U nekim slučajevima dolazi do navikavanja na sastavnicu lijeka (kodein kod caffetina i plivadona) – kod takvih lijekova na kutiji je jasno istaknuto da se ne smiju uzimati dulje od 3 dana.

U nekim pak drugim slučajevima receptorima je nedostatna doza koju uzimamo te ju je nakon nekog vremena potrebno povećavati sve više i više.

Kada govorim o duljem vremenskom periodu, mislim na više mjeseci, pa i godine, jer nakon mjesec dana neće doći do nikakve prevelike promjene kod općenito zdrave osobe.

3. NE PRESKAČITE UPUTU U LIJEKU 

Koliko god neke tablete smatrali “bezazlenima”, prije uzimanja prve doze obavezno je pročitati uputu o lijeku, gdje je u većini slučajeva navedena i preporučena duljina uzimanja.

U slučajevima kada taj podatak nije naveden u uputama, lijek se uzima do poboljšanja simptoma (ako je to glavobolja ili menstrualni bolovi, ne dulje od 10-15 dana).

Ako simptomi ne prolaze potrebno je javiti se liječniku jer bolovi mogu biti povezani s nekim drugim bolestima.

Za svaki lijek postoji maksimalna dnevna doza koja se ne smije prekoračiti. Kod npr. prije navedenog ibuprofena to je 2400 mg, odnosno 6 tableta prodajnog neofena od 400 mg.

Naravno da postoji i cijeli niz lijekova protiv bolova koji se izdaju na recept, međutim njihov je spektar jako širok, a pacijent dobiva jasne upute za uzimanje već kod liječnika ili ljekarnika.

/HMS/

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend