Vijesti iz BiH

Salihović: Tužilaštvo BiH vodi istragu protiv Dodika

Istraga protiv predsjednika RS i lidera SNSD Milorada Dodika vodi se u okviru predmeta “Pavlović banka“, potvrdio je za BN televiziju glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović.

On je rekao da su se istrage “Bobar banka i Pavlović banka” našle pred optužnicama. U slučajevima Bobar banke i Pavlović banke istraga se provodi protiv više lica.

“U sklopu Pavlović banke postoji istraga protiv Dodika. Neki predmeti koji su ranije bili po nekim anonimnim prijavama, mi smo zatvorili i zatvorićemo kao i kod svakog drugog građanina, tako i kod Dodika. Naša je obaveza da ispitamo sve segmente”, kaže Salihović.

On tvrdi da predmet Bobar banke prevazilazi mnoge korupcionaške afere u regionu.

“Predmet ‘Bobar banka’ je, po šteti koja je pričinjena građanima BiH, dva – tri puta već od predmeta ‘Sanader’ u Hrvatskoj. To je obiman predmet na kojem mi radimo već godinu dana”, rekao je Salihović.

Salihović je još juče rekao da u ovoj pravosudnoj instituciji ne postoji predmet protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Salihović je naglasio da su do sada tri ili četiri predmeta protiv Dodika zatvorena, te da u Tužilaštvu BiH “ne postoji slučaj Dodik”.

“Bilo je nešto protiv Milorada Dodika, kao na primjer kilogram zlata, i većina tih predmeta je zatvorena”, rekao je Salihović gostujući u programu Televizije OBN.

Da podsjetimo, Tužilaštvo BiH vodi istragu protiv Slobodana Pavlovića vlasnika “Pavlović banke”, zbog toga što je, Dodiku omogućeno da 2008. godine, kada je bio premijer RS-a, od te banke dobije kredit u iznosu od 750.000 eura za kupovinu vile u Beogradu, a da je kasnije, navodno, taj kredit banka otplaćivala u zamjenu za određene protuusluge.

Treba napomenuti i da je SIPA već nekoliko puta po nalogu Tužilaštva BiH, vršila pretrese u više poslovnica “Pavlović banke”.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, javnosti je 16. veljače predočio ugovor o njegovom kreditu kod Pavlović banke, i rekao da će ga dostaviti odbrani uhapšenih za slučaj „Pavlović i drugi“.

On je istakao da je glavni razlog hapšenja Pavlovića i ostalih iz Pavlović banke činjenica da ne postoji ugovor o kreditu, odnosno da je kredit fiktivan.

Izvor: vijesti.ba

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend