Lokalne vijesti

Sabor KSB: Izabrani izaslanici u Dom naroda PFBIH

U nastavku konstituirajuće sjednice Sabora Kantona Središnja Bosna izabrani su izaslanici za Dom naroda Parlenta Federacije BiH.

Tajnim glasovanjem, zastupnici u Saboru KSB, njih 28, koliko je nazočilo današnjoj sjednici, izabrali su Zdenku Džambas, Marka Sarafa i Iliju Nakića kao predstavnike iz reda hrvatskog naroda, Elvedina Mušanovića iz reda bošnjačkog naroda i Ljubinku Atanasijević iz reda srpskog naroda.

Prema naputku Središnjeg izbornog povjerenstva BiH o načinu dodjele mandata na osnovu Popisa stanovništva iz 2013. godine, iz Kantona Središnja Bosna u Dom naroda FBiH bira se ukupno šest izaslanika, po jedan Bošnjak i Srbin, tri Hrvata i jedan iz reda ostalih. S obzirom da u aktualnom sazivu Sabora KSB ni jedan zastupnik nije iz reda „ostalih“, u Dom naroda Federalnog Parlamenta ne ide nitko.

Kako doznajemo, nakon završetka ove sjednice, kada su mediji napustili sabornicu, sazvana je hitna, izvaredna sjednica Sabora, na kojoj su se zastupnici izjašnjavali o Izmjenama zakona o plaćama i naknadama. Prema prihvaćenim izmjenama, značajno su povećani paušali i naknade zastupnicima i čelnicima Sabora KSB.

Dosadašnji iznos paušala od oko 530 KM, bit će uvećan za oko 300 KM. Plaće zastupnika, koji su profesionalizirali svoj status, također će u značajnom iznosu biti uvećane, a do sada su iznosile 1.600,00 KM.  

Prema pisanju portala, dvadeset zastupnika je glasovalo za povećanje plaća i paušala, dok je njih pet bilo protiv.

Zastupnik Nezavisnog bloka, Asmir Karadža, jedini je zatražio da se ukinu plaće profesionalnim zastupnicima što je odbijeno. Nitko od drugih zastupnika nije izašao za govornicu da se usprotivi ovoj odluci, ali je njih pet glasovalo protiv.

(Radio Vitez)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend