Vijesti iz BiH

Sa hrvatske granice vraćeni bh. proizvodi zbog povećanog prisustva akrilamida

Sa hrvatske granice u posljednjih mjesec dana vraćeno je nekoliko pošiljki keksa i krekera proizvođača konditorskih proizvoda iz BiH zbog prekomjernog prisustva akrilamida, rekao je pomoćnik direktora Agencije za sigurnost hrane BiH Drago Sando.

 

Sando je rekao novinarima u Sarajevu da je, laboratorijskim ispitivanjem nekih pošiljki iz BiH, utvrđeno da je sadržaj akrilamida bio povećan u odnosu na preporučene količine koje iznose 500 mikrograma po kilogramu.

Prema njegovim riječima, sadržaj akrilamida u proizvodima nije zakonski regulisan ni u Evropi, ni u BiH, nego se samo koriste preporuke Evropskog autoriteta za hranu.

Sando nije želio da saopšti o kojoj količini vraćenih proizvoda je riječ i kojih kompanija, ali je naglasio da će ova hrana biti uništena u prisustvu nadležnog inspektora, prenosi Srna.

On je istakao da je, zbog učestalih situacija vraćanja pošiljki konditora iz BiH sa povećanim sadržajem akrilamida, Agencija za sigurnost hrane BiH u saradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom organizovala radni sastanak sa proizvođačima konditorskih proizvoda i peciva iz BiH.

– Cilj sastanka je da subjekti u poslovanju sa hranom u BiH koji se bave ovim vidom proizvodnje preduzmu sve neophodne mjere da u svom proizvodnom procesu svedu na minimum sadržaj akrilamida, da provjeravaju njegovo prisustvo putem svog sistema samokontrole. Odgovornost za stavljanje proizvoda na tržište isključivo je na subjektu u poslovanju sa hranom, u ovom slučaju sa proizvođačima konditora, čipseva, krekera, naglasio je Sando.

Direktorica Sektora privrede u VTK BiH Ognjenka Lalović rekla je da je važno da privredni subjekti budu upoznati sa preporukama radi plasiranja njihovih proizvoda kako bi bile izbjegnuti eventualni problemi u budućnosti.

“Značajno nam je da se posvetimo izvozu jer smo u velikom deficitu kada su u pitanju vanjskotrgovinska razmjena konditorske i pekarske industrije. Ako želimo poboljšati suficit, onda morama ispunjavati sve odredbe. Naš izvoz u konditorskoj industriji u prvih deset mjeseci ove godine kreće se 23 miliona KM, a uvoz 232 miliona KM. Ovo su velike cifre o kojima moramo voditi računa”, kazala je Lalović.

Povoljni uslovi za nastajanje akrilamida su visoka temperatura i niska vlažnost, a reakcija se prvenstveno odvija na površini zagrijavane namirnice. Što je pržena namirnica tamnija (zagorio tost, tamniji čips) veća je koncentracija akrilamida.

Akrilamida ima u prženoj hrani poput krompirića, čipsa i kafe te u hrani pečenoj na visokim temperaturama poput keksa, krekera, žitarica i pekarskih proizvoda.

(Oslobođenje)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend