Vijesti iz BiH

S putovnicom u zemlje EU, u Srbiju s osobnom

Državljani BiH pri putovanju u zemlje članice EU i zemlje potpisnice Schengenskog sporazuma moraju posjedovati putnu ispravu koja vrijedi najmanje tri mjeseca od datuma namjeravanog boravka u zemljama članicama EU ili potpisnicama Schengenskog sporazuma.

Osnovni razlog je to što ako imaju putovnicu koja istječe za jedan ili dva mjeseca ili još kraće, moglo bi se dogoditi da u slobodnom viznom režimu bh. državljani otputuju u neku od zemalja EU te da tamo ostanu duže i ne obrate pozornost koliko im još vrijedi putovnica, te se tako zateknu s putovnicom koja ne vrijedi.

Državljani BiH mogu putovati u Srbiju i Crnu Goru samo s osobnom iskaznicom, a moglo se putovati ranije i u Hrvatsku dok nije ova zemlja postala članica EU.

Iako je bilo govora o tome, slična procedura još nije dogovorena s Makedonijom, a tu je otežavajuća okolnost što nam Makedonija nije susjedna zemlja. Također, državljani ovih država mogu ući u BiH s putnom ispravom ili s valjanom osobnom iskaznicom kojom se dokazuje identitet i državljanstvo države članice EU i države potpisnice Schengenskog sporazuma.

 

 

(Izvor: Pogled.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend