Rusija ponovo dozvolila uvoz krušaka iz BiH

Federalna služba za veterinarsku i fitosanitarnu kontrolu Ruske Federacije Rosselkhoznadzor otkazala je prethodno nametnuta ograničenja i od 5. ožujka 2022. godine nastavila uvoz proizvoda u Rusiju iz pet zemalja, ne uzimajući u obzir ograničenja proizvodnih poduzeća, objavile su agencije.

Prema Rosselkhoznadzoru, dozvoljen je uvoz sjemena iz Moldavije i Srbije, jabuka iz Azerbejdžana, krušaka iz Bosne i Hercegovine, orašastih plodova iz Kine, kao i krompira iz Bangladeša.

Agencija je ovu odluku donijela na osnovu rezultata analize informacija o mjerama poduzetim za sprečavanje kršenja fitosanitarnih zahtjeva Ruske Federacije i država članica EAEU-a, koje su pružile Nacionalne organizacije za karantenu i zaštitu bilja navedenih zemalja.

Krajem 2020. godine fitosanitarna inspekcija Ruske Federacije vratila je tri pošiljke krušaka u Republiku Srpsku, gdje je u pratećoj dokumentaciji navedeno da je u utvrđeno prisustvo karantinski štetnog organizma Monilinia fructicola (Winter) Honey.

Nakon toga je proveden detaljan pregled i izvršena analiza spornih pošiljki u prisustvu stručnjaka iz ove oblasti, kao i predstavnika uključenih institucija, te obavljeno uzorkovanje za laboratorijsku analizu. Na osnovu urađenih analiza, nije potvrđeno prisustvo uzročnika oboljenja. Nakon toga, izvoz je neometano nastavljen, prenosi agencija.