Svijet

RIM: Hrvaticu vezanu za krevet silovao Marokanac, osuđivani nasilnik i narkoman

Hrvaticu (38), operiranu od tumora na mozgu, nemoćnu zbog sedativa i vezanu uz krevet („da ne padne“) silovao je na neurokirurškom odjelu rimske bolnice San Camillo marokanski državljanin L. A. (44), liječeni narkoman, već osuđivan zbog spolnog nasilja i nanošenja ozljeda. On, međutim, nije bio ni sediran ni vezan.

Kako piše rimski Il Messaggero, dežurna bolničarka je primijetila da je bolesnikov krevet prazan, pa ga je našla gologa u krevetu pacijentice. Silovatelj je pritvoren, a obitelj žrtve prijavila je bolnicu tužiteljstvu, pa istragu vodi pomoćnica tužitelja Francesca Passaniti.

Netom što je primijećen zločin, uprava te bolnice je na brzinu razdvojila pacijentice od pacijenata. Naime, u istoj sobi su bile dvije strankinje (uz Hrvaticu i Amerikanka), te dvojica muškaraca.

Glavni direktor bolničkog poduzeća Antonio D’Urso otvorio je postupak protiv zdravstvenog direktora Francesca Cortesea, koji pak mora saslušati primariusa odjela Alberta Delitalu.

D’Urso priznaje da je miješanje spolova nedopustivo u bolesničkoj sobi, osim u intenzivnoj ili subintenzivnoj njezi (gdje je obično barem jedan bolničar stalno u prostoriji i gdje su pacijenti spojeni s instrumentima, pa bi alarm signalizirao da se ijedan udaljio, ako bi ondje za to uopće bio kadar), te u prostoru masovnog pritjecanja (npr. u hitnom prijemu).

Naravno, posrijedi je već i razlog privatnosti pacijenta, osobito ako je nemoćan. Nije rečeno da je silovanje nemoguće i unutar istog spola, uostalom, pacijenti osuđivani za ubistvo, nanošenje teških ozljeda ili silovanje na neki bi način morali biti nadzirani kad su u blizini nemoćnih.

San Camillo je već više puta ušao u crnu kroniku, piše Jutarnji list.

Poznat je slučaj hrvatskog srednjoškolca, koji je prije četvrt stoljeća ondje došao na rutinsku operaciju oka, pa se nije probudio iz narkoze, ostavši dugo u ireverzibilnoj vegetativnoj komi. Prije petnaestak godina razbijena je bolnička banda koja je u toj bolnici preminulim pacijentima krala očne rožnice i preprodavala ih. Pritom nije riječ o najgoroj bolnici.

/HMS/

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend