Lokalne vijesti

Revolt i ogorčenje zbog napada na Slavicu Jurčević

Oružana pljačka u Vitezu, kada je u obiteljskoj kući u ponedjeljak napadnuta, teško ozlijeđena i opljačkana zamjenica direktora viteške tvrtke Buba commerce Slavica Jurčević, izazvala je nove frustracije Hrvata Viteza, Lašvanske doline i cijele Srednjobosanske županije.

Revolt i ogorčenje

Izazvala je velik revolt, ali i ogorčenje, a čini se, prelijeva se i čaša njihova strpljenja. Jer, atacima, svim sredstvima i u svim situacijama, na Hrvate ovoga područja nema kraja i nema naznaka da će prestati. Naprotiv! Tvrtka Buba commerce, koja je bila meta napada, u posljednje je dvije godine bila žrtva petnaestak oružanih pljački, prijetećih „upozorenja”, a prije 13 godina jedan djelatnik ove tvrtke u oružanoj je pljački i ubijen. Niti jedan ovaj slučaj, kao ni deseci drugih oružanih pljački, terorističkih akata, ubojstava… u Vitezu i u drugim mjestima Lašvanske doline nije razriješen, niti je do počinitelja i pak nalogodavca stigla ruka pravde. Teške optužbe mogle su se čuti i za vrijeme polusatne blokade prometnice M-5 koju su organizirali djelatnici tvrtke Buba commerce, rukovodstvo i članovi Udruge poslodavaca Viteza te brojni građani koji su došli pružiti podršku svom sugrađaninu, vlasniku tvrtke, Draganu Jurčeviću, ozlijeđenoj zamjenici direktora Slavici Jurčević i drugim članovima obitelji te svim zaposlenicima ove ugledne tvrtke. Što se misli o nadležnim policijskim i pravosudnim strukturama, jasno je rečeno transparentima koje su nosili prosvjednici. Odlučno se odmah očitovala i Udruga poslodavaca Viteza, pozivajući i druge ugrožene da dignu svoj glas, a najavljeni su i novi prosvjedi, blokade prometnica, građanski neposluh…, ako se po ne poduzmu odlučni koraci. Među prosvjednicima mogle su se čuti i osude „lešinarenja”, kako se pogrdno nazivaju akcije federalnih inspekcija koje su česti posjetitelji tvrtki u Vitezu, skoro pa redovito uoči velikih katoličkih blagdana, kada se i gdje se traže „dlake u jajetu” da bi se da bi se izrekle što veće kazne. – Nemamo ništa protiv inspekcija, ispunjavamo sve svoje zakonske obveze ali tražimo isti tretman svih tvrtki bez obzira na nacionalnu pripadnost vlasnika, tražimo zaštitu, sigurnost i poslovanju za sebe, obitelji, uposlenike i imovinu, a što nemamo, kazao je predsjednik Udruge poslodavaca Viteza Jozo Miškić. “Samo Hrvati iz Viteza pune županijski proračun s 25 posto, s Kiseljakom više od 40 posto, a iz ove dvije općine nema niti jednog ministra u Vladi Srednjobosanske županije. Pritišću nas sa svih strana, otimaju, pljačkaju nas, ne štite nas, i bezobrazno, protuustavno protuzakonito, uz podrški međunarodnih moćnika poništavaju i našu birački volju.

Prljava i smišljena igra

Obećavamo da ćemo s beskompromisno boriti do kraja, do naše potpune ravnopravnosti koja nam se uskraćuju. A takva politika, prljava i smišljena, u perspektivi ne nosi Hrvatima ništa dobro, ali ni Bošnjacima niti multietničkoj proeuropskoj BiH, moglo se jasno čuti na prosvjednom skupu organiziranom u povodu oružanog napada i ozljede i pljačke zamjenice direktora tvrtke Buba commerce Slavice Jurčević.

Dan kasnije – Nakon pljačke u Vitezu direktor FUP-a obišao ugrožene gospodarstvenike i obećao sigurnost
 
Na traženje viteških gospodarstvenika, a u povodu oružane pljačke i ozljeđivanja zamjenice direktora tvrtke Buba commerce Slavice Jurčević, jučer je u Vitezu boravio direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač. O ovoj oružanoj pljački, ali i o brojnim drugim neriješenim kaznenim djelima počinjenim u Vitezu, Lukač je razgovarao s viteškim gospodarstvenicima koje je predvodio predsjednik Udruge poslodavaca Jozo Miškić. Sastanak je bio zatvoren za javnost. “S velikom pozornošću sam saslušao gospodarstvenike koji se s pravom osjećaju nesigurnim kada su u pitanju oni, njihove obitelji i njihova imovina. Jer, dosta toga sam čuo, a što se odnosi na sigurnosne probleme u općini Vitez, odnosno na širem prostoru Srednjobosanske županije.” Lukač je naglasio kako je evidentno da je na ovom području u proteklih nekoliko mjeseci izvršen jedan broj ozbiljnih kaznenih djela koje treba rasvijetliti. “Mi ćemo, kazao je Lukač, imajući u vidu da se radi o organiziranom kriminalu, tražiti načina kako i koje korake poduzeti da se pronađu počinitelji i da se privedu zakonskoj odgovornosti, a istodobno da se stvori ukupan pozitivni ambijent za život i rad.” Kako je kazao Lukač, u tom se pravcu već poduzimaju ozbiljni koraci, a s tim ciljem je u utorak u Travniku otvoren i Odjel Federalne uprave policije. “Taj odjel”, dodao je Lukač, “bit će u punom kapacitetu angažiran na rasvjetljavanju počinjenih kaznenih djela i sprječavanju novih”, poručio je na kraju Lukač.

(VL)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend