Vijesti iz BiH

Rekordan porast naplate javnih prihoda u Federaciji BiH

Podaci o naplati javnih prihoda često su vijest koja zbog nekih drugih ne dobije zasluženu pažnju javnosti. Rezultati pojačanog i sve uspješnijeg rada Porezne uprave FBiH te aktivnosti Vlade Federacije BiH na tom polju ipak su vrijedni pažnje. Naplata prihoda u Federaciji BIH možda je i najvidljiviji dokaz provođenja mjera iz Reformske agende.

Nakon rekordne naplate prihoda u prošloj godini u iznosu 4,4 milijarde KM, tekuća godina mogla bi biti još bolja. Naime, u prvih osam mjeseci ove godine Porezna uprava FBIH naplatila je iznose 3,194 milijarde KM, što je za 308,8 mil. KM ili 10,7 posto više u odnosu na isti period 2016. godine.

Među ovim podacima za građane je posebno važan onaj da su u istom periodu naplaćeni doprinosi za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje u iznosu od 2,09 milijardi KM što je 8,85 posto ili 170 mil. KM više nego u istom periodu 2016. godine.

Ovi iznosi dodatno svjedoče o povećanom broju zaposlenih u Federaciji BiH što u konačnici rezultira povećanim punjenjem fondova i doprinosi većoj socijalnoj sigurnosti, ali i jasan pokazatelj da alternative nastavku realizacije ciljeva iz reformska agende nema.

Ovi podaci također svjedoče i koliko je danas Federacija BIH napredniji dio države. U odnosu na federalnih 3,194 milijarde KM naplaćenih javnih prihoda u prvih osam mjeseci, u entitetu RS u istom period naplaćeno je duplo manje prihoda – 1,543 milijarde KM.

(Business magazin)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend