Vijesti iz BiH

Rekordan broj umrlih, negativan prirodni prirast u svim županijama

Sudeći prema demografskoj slici, BiH iz godine u godinu upada u sve dublju krizu. Statistike bilježe sve manji broj novorođenčadi, a sve više umrlih u FBiH, što se može okarakterizirati kao jedna u nizu posljedica uvijek aktualne političke i ekonomske krize u Bosni i Hercegovini, piše Večernji list BiH.

Što pokazuju podaci?

Prema podacima Federalnoga zavoda za statistiku, tijekom godine dana, točnije, od listopada prošle do rujna ove godine, ni u jednoj županiji nije zabilježen veći broj novorođene (živorođene) djece u odnosu na broj umrlih. Najviše djece u promatranom razdoblju rođeno je prošle godine u listopadu – 1606, dok je travanj ove godine zabilježio rekordan broj umrlih – 3891. Kako je ljeto omiljeno razdoblje mladima za stupanje u bračnu zajednicu, potvrdili su podaci Federalnoga zavoda za statistiku u kojima stoji kako je naviše sklopljenih brakova bilo u upravo u srpnju i kolovozu. Promatrajući posljednju objavljenu statistiku koja oslikava stanje u većem bh. entitetu, vidljivo je kako je u FBiH rođeno 1554 djece, među kojima je bilo 813 dječaka, a 741 djevojčica.

Najveći rast broja stanovnika, odnosno najviše djece rođeno je u SŽ-u – 380, zatim TŽ-u – 303 te ZDŽ-u, u kojem je u rujnu rođeno 300 djece. Po broju živorođene djece slijedi SBŽ, u kojem je rođeno 167 djece, HNŽ sa 140, dok je u ZHŽ-u rođeno 76 djece u rujnu. Dr. Vajdana Tomić, predstojnica Klinike za ginekologiju i porodništvo SKB-a Mostar, nedavno je za Večernji list kazala kako se u ovoj godini očekuje veći broj poroda u odnosu na prošlu godinu te da je u porastu broj blizanačkih trudnoća. No, iako broj novorođenčadi ulijeva nadu u svjetliju budućnost, ta slika vrlo brzo pada u drugi plan kada se pogleda statistika koja prikazuje broj umrlih u jednom mjesecu.

Kako je prikazano u podacima, broj umrlih znatno je veći od broja novorođenih. U rujnu je umrlo 2187 osoba, među kojima 1110 muškaraca te 1077 žena.

Čak 36 osoba životnu bitku izgubilo je nasilnom smrću. Najviše osoba umrlo je u SŽ-u – 472, TŽ-u – 406, ZDŽ-u – 353, a u USŽ-u je preminulo 247 osoba. U Hercegovačko-neretvanskoj županiji preminule su 224 osobe, a u ZHŽ-u 79, gdje je ujedno zabilježen najmanji prirodni prirast (3). Sklopljeni brakovi Podatak koji je malo pozitivniji je broj sklopljenih brakova, koja su u promatranom mjesecu bila 1194, dok je 118 brakova razvrgnuto. U Sarajevskoj i Tuzlanskoj županiji sklopljeno je po 288 brakova, Hercegovačko-neretvanskoj 127, dok je u Posavskoj županiji sklopljeno najmanje brakova – samo 10. •

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend