Vijesti iz BiH

Registriranje tvrtke u BiH: Umjesto dva mjeseca, krajem godine će se sve završavati za 72 sata

Registriranje tvrtke u roku od 72 sata u Federaciji BiH, uz mnogo manje troškove, bez bespotrebnog lutanja od šaltera do šaltera, sa tri puta manje troškova, realno je već krajem godine, rekli su u Kabinetu premijera Vlade Federacije BiH. Pojašnjavaju kako je preostalo da se uskladi još nekoliko zakona, četiri – pet odluka.

 

Na pojednostavljenju sistema registracije se radi u geodetskoj oblasti, u Ministarstvu pravde FBiH, Financijsko informatičkoj agenciji. Otprilike 90 posto posla je završeno.

Morat će biti donesen Zakon o elektronskom potpisu jer bez toga neće proći novine u ovoj oblasti.

Na osnovu svega smatramo da će novi sistem registriranja tvrtki zaživjeti do kraja godine. Tako, tvrtka će se moći registrirati u roku od 72 sata. Bit će zasigurno tri puta jeftinija registracija, od dosadašnje. Vi ćete na primjer online moći da pošaljete FIA-i (Financijsko informatička agencija) zahtjev za otvaranje tvrtke a oni će vam davati sve aplikacije. Tako da sve papire možete dobiti u roku od 24 sata, a potom se sa tim ide na sud koji u roku od 48 sati izdaje rješenje da je tvrtka otvorena. Dobijate porezni i ID broj. U svakom gradu će postojati jedan šalter gdje će se to moći završiti – rekli su za Faktor u Kabinetu premijera Vlade FBiH.

 

Trenutna situacija na terenu je takva da za registraciju tvrtke treba gotovo dva mjeseca, blizu 2.000 KM, lutanje od šaltera do šaltera, puno izgubljenih živaca i mnogo upornosti.

– Prvo, vi kod osnivanja tvrtke popunjavate formular na neke tri strane sa svim podacima, o osnivaču, kapitalu, sjedištu tvrtke. Općinski sud prilikom registracije dostavlja te podatke poreznoj upravi, a potom vam Porezna uprava dodjeljuje ID broj. I vi kada dobijete rješenje, na njemu imate napisan i taj ID broj. Međutim, to nije dovoljno i vi morate ići prvo u Zavod za statistiku, popuniti dva formulara istim podacima koje ste već na sudu popunili da bi dobili statistički broj. Kada dobijete taj broj onda idete u poreznu upravu da dobijete uvjerenje o ID broju kojeg već imate na rješenju suda. I opet treći formular morate popuniti da bi dobili uvjerenje o ID broju. To sve oduzima vrijeme, hodate bespotrebno, popunjavate tri ista formulara a sve se može u jednom postupku završiti i tu izgubite 15-ak dana. Postoji milion načina da se sve to pojednostavi, ali to do sada nije učinjeno- priča odvjetnik Almin Temin.

 

Dodaje da tu nije kraj, jer nakon toga slijede ostale procedure.

-Kako god okrenete to sve traje do dva mjeseca, da biste mogli početi sa radom. Da ne kažem što banka kod otvaranja računa traži dodatnu dokumentaciju, pa općina traži svoje. Za razliku od nas u Europsko unije sve ide elektronski, preko interneta, ne zahtjevaju se razne ovjere, pečati. Vi popunite formular i uglavnom do tri dana se sve završi – ispričao je Temin.

U Odvjetničkoj komori RS-a, u Banjoj Luci, su objasnili da u ovom entitetu ako svi rade svoj posao tvrtka se može registrirati u roku od deset dana.

-Stranka kada dođe do odvjetnika donese potrebne papire za osnivanje tvrtke . Nakon toga sa prijavom se dokumentacija dostavlja APIF-u (Agencija za posredničke, informatičke i financijske usluge). Spomenuta agencija tu dokumentaciju zaprima, takse sudske i ostalo i to dostavlja nadležnom okružnom gospodarskom sudu na registar. Nakon toga sve je u rukama suda, ako su ispunjeni uvjeti, ako ne nedostaje nešto, to nije neki posao da sud registrira i donese rješenje. Ovisi koga od sudaca dobijete. Nekada zna biti završeno u roku od sedam do deset dana, a ako je netko lijen i neće da radi onda to može trajati i dva mjeseca – kazao je jedan od odvjetnika.

(centralna.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend