Lokalne vijesti

Ranko Rajović oduševio Travničane

Centar za edukaciju mladih (CEM) iz Travnika, u saradnji sa kantonalnim Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta, organizovao je predavanje uglednog stručnjaka iz oblasti odgoja i obrazovanja, dr. Ranka Rajovića. Predavanje, kojem su prisustvovali brojni Travničani, ali i posjetioci iz drugih bh. gradova, održano je u travničkom Centru za kulturu.

 

Dr. Rajović je, u prepunoj sali travničkog Centra za kulturu, održao jednoiposatno predavanje o odgoju i razvoju djeteta, naglasivši da igra treba biti njegovo glavno zanimanje, kao i da cjelokupno učenje treba biti zasnovano na igri. Prisutnima je, kroz praktične primjere, pokazao greške koje roditelji prave tokom odrastanja i odgoja djece. Predavanje je bilo popraćeno i  vježbama, u kojima su učestvovali svi prisutni, a kroz koje su vidjeli da je učenje kroz igru najefikasnije za djecu. Preporučio je roditeljima da ne pokušavaju „zaštititi“ svoju djecu od uticaja iz okruženja, jer je upravo to od velike važnosti za razvoj dječije inteligencije.

 

Istog dana, dr. Rajović je održao i praktične radionice u Osnovnoj školi „Travnik“, za 50 prosvjetnih radnika iz SBK, na temu NTC sistem učenja, čiji je idejni tvorac. Ovaj sistem podrazumijeva učenje utemeljeno na teorijskim osnovama neurologije, neuropsihologije i drugih nauka, te osigurava efikasan način povezivanja teorije s obrazovnom praksom. Radi se o novom pristupu učenju u kojem dominira misaona aktivnost djeteta i njegov uspješan razvoj. NTC sistem učenja obuhvata i specijalizovani program za edukaciju roditelja, vaspitača i učitelja, koji usvojeno znanje i vještine mogu primjenjivati u svakodnevnim aktivnostima u radu sa djecom: u porodici, predškolskim ustanovama i u razrednoj nastavi osnovne škole. Program nudi načine prepoznavanja darovite djece, njihove karakteristike i načine povećanja IQ-a, razvoja sposobnosti i stvaralačkog mišljenja, naglašava se važnost porodice i šire društvene zajednice (vrtići, škole i sl.). NTC sistem učenja se uspješno primjenjuje u 15 evropskih država, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

 

Gostovanje dr. Ranka Rajovića u Travniku, podržali su Helen Doron English Travnik, Centar za mentalno zdravlje Travnik, Centar za socijalni rad Travnik i Policijska uprava Travnik, Centar za kulturu i Osnovna škola „Travnik.“

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend