Lokalne vijesti

Radnici BNT TMiH s neuvezanim stažom uskoro stupaju u štrajk glađu

Nakon 40 godina rada u jednoj od najpoznatijih firmi namjenske industrije, novotravničkom BNT TMiH, 14 radnika koji su penzionisani prošle godine noć je provelo u firmi protestirajući zbog činjenice da ne mogu ostvariti pravo na penziju zbog četiri godine neuvezanog staža.  

 

Kako je kazao jedan od njih, Mirsad Perenda, menadžment firme dosad je uvezivao staž svojim radnicima, no u međuvremenu nešto se promijenilo.

– Otišli smo u penziju pa smo shvatili da nam od 2011. do 2015. nisu uplaćeni doprinosi i dok se ne uveže taj dio staža ne možemo se penzionisati. Menadžment firme dosad je rješavao takve slučajeve, ali od avgusta 2017. prestali su s tom praksom, te nam je direktor poručio da to treba riješiti Vlada FBiH, kao većinski vlasnik – kazao je Perenda.

Za uvezivanje staža potrebno je oko 300.000 KM, a radnima je, kako kažu, dosta obećanja.

– Obećavali su nam jedni i drugi, no mi od toga ništa nemamo. Nakon 40 godina radnog staža već mjesecima ne radimo, nemamo nikakvih primanja i jedva preživljavamo – rekao je Perenda.

Nekoliko dana će 24 sata provoditi protestirajući u firmi, a ako nadležni ne poduzmu nešto stupit će i u štrajk glađu.

– Cijelu noć smo bili u firmi i ne izlazimo dok se to ne riješi. Ako za dva ili tri dana ne bude pomaka, sljedeći korak je štrajk glađu – najavio je Perenda.

Još jedan radnik sa 40 godina staža u firmi, Sulejman Krnjić, kaže da od avgusta prošle godine nema nikakvih primanja te da je on, kao i drugi radnici neriješenog penzionog statusa, u vrlo teškoj situaciji.

– Obećanjima više ne vjerujemo. Živimo od have, doslovno. Mi ne možemo shvatiti da državne firme mogu ne uplatiti doprinose, a o ovoj firmi se piše kao o uspješnoj – rekao je Krnjić.

Direktor firme, Adis Ikanović, nakon kratke poruke da je na sastanku, više nije odgovarao na naše pozive, dok nam je sekretarica u firmi kazala kako niko osim direktora nije ovlašten davati izjave za medije.

(avaz.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend