Svijet

Rad u Irskoj: Plaćen smještaj, tjedna plaća od gotovo 400 eura i sve beneficije

Stranice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje posljednjih su tjedana preplavljene oglasima za rad u poljoprivredi. Poslodavci – mahom tvrtke ili obrti, ali i OPG-i traže sezonske, ali i stalne radnike za berbu duhana, grožđa, jabuka, aronije, pastire za čuvanje stoke, a vrlo zanimljiv je i oglas za rad na farmi muznih krava u Irskoj, na neodređeno vrijeme, uz plaćen smještaj i bruto satnicu od 10 eura.

 

Veliki deficit radne snage u poljoprivredi postaje sve izraženiji jer je većina poljoprivrede skoncentrirana u Slavoniji i Baranji odakle se masovno odlazi na rad na Jadran ili u inozemstvo.

Mladen Šolčić, jedan od najvećih hrvatskih mljekara na naše pitanje je li možda iznenađen što se traže radnici na farmi muznih krava u Irskoj, odgovara kako sve više mljekara zatvara farme i odlaze u inozemstvo, ponajviše Njemačku i Irsku. Propast hrvatskoga mljekarstva natjerao je mljekare, koji su prezaduženi i nisu uspjeli uz nisku otkupnu cijenu mlijeka preživjeti, rasprodali su svoja stada i otišli trbuhom za kruhom. Neki su otišli do Njemačke, Austrije, a hrabriji i mlađi odlaze, kao što vidite, i u Irsku – kaže Mladen Šolčić.

– Već tri godine tražim preko Zavoda za zapošljavanje radnika na farmi i nudim prijavu i plaću od 5000 kuna, ali ne mogu nikoga naći – jada se Šolčić, koji je, kaže, počeo razmišljati da proda stoku i napustim mljekarstvo. Oglas za rad u Irskoj na farmi muznih krava pojavljuje se još od prošle godine.

Na web stranici www.raduirskoj.com pronašli smo informacije: “Uz mogućnost smještaja na farmi i satnicu od 48 sati tjedno nudi se tjedna neto zaradu od gotovo 400 eura, ugovor na godinu dana i niz beneficija, od plaćenog godišnjeg odmora do plaćenog bolovanja, dopunskog zdravstvenog i mirovinskog. Prednost imaju kandidati s iskustvom – najviše se vrednuje ono na industrijskim mliječnim farmama, s naglaskom na rukovanje strojnim muzilicama i upravljanje traktorom”, stoji na stranici.

(http://www.poslovni.hr)

 

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend