Regionalne vijesti

Računare ne koristi 5% firmi

Računare u poslovanju koristi 94,9 % preduzeća u Crnoj Gori, što je 0,6 % više u odnosu na prošlu godinu, pokazalo je istraživanje Monstata.

 

Kako pišu Dnevne novine, Anketa o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija u preduzećima, koja je sprovedena na uzorku od 600 kompanija na teritoriji Crne Gore, pokazala je da 99,1 % preduzeća, koja koriste računar, ima pristup internetu. Od toga većina, odnosno 74,6 % firmi, ima web sajt.

“Od preduzeća koja imaju pristup internetu, 97,6 % je odgovorilo da koristi DSL ili neku drugu vrstu fiksne širokopojasne konekcije sa internetom”, kazali su u Monstatu.

Oko 38,6 % preduzeća koja koriste računare zapošljava ICT i IT stručnjake koji imaju sposobnost da razvijaju, održavaju, upravljaju sistemima i aplikacijama, što predstavlja rast od 0,1 % u odnosu na prošlu godinu.

Kada je riječ o korišćenju računara u preduzećima prema sektorima, procenat onih koja koriste računar u sektoru proizvodnje, energije i građevinarstva veći je 1,2 % u odnosu na preduzeća iz nefinansijskog sektora.

Istraživanje je pokazalo da preduzeća najviše koriste društvene mreže i sajtove za razmjenu multimedijalnog sadržaja.

(RTCG)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend