PUTOVANJE ZA BLAGDANE: Gdje državljani BiH mogu putovati tijekom blagdana?

Europa je skoro potpuno zaključana za turistička putovanja za treće zemlje, među kojima je i Bosna i Hercegovina.

Novinari BHRT-a provjerili su gdje građani BiH imaju mogućnost putovanja za predstojeće blagdane, kakva je zainteresiranost, ali i koja je opasnost od putovanja u inozemtsvo, s obzirom na tešku epidemiološku situaciju.

Većina europskih zemalja trenutno je zatvorena za turističke ulaske. I u onim zemljama gdje je moguće putovati, svakodnevno se mijenjaju pravila. Sugovornik državne televizije podijelio je iskustva iz Švicarske.

Tražili su PCR test, sad ne znam kakvo će stanje biti kad se budem vraćao, stalno se nešto mijenja, kazao je Željko Trišić.

Turističke agencije nude novogodišnje aranžmane pretežno za zemlje bivše Jugoslavije. U ponudi su i putovanja na neke dalje destinacije, poput Dubaija, Maldiva i bližeg nam Istanbula, gdje je dopušten boravak turista uz dokaz o cijepljenju ili PCR test.

Europa je zatvorena za bilo kakve događaje, jer je stanje tamo opet dosta ozbiljno tako da ne primaju turiste ni individualno, a kamoli organizirano, pa baš imate morati debeli razlog da navedete ako putujete uz priložene dokaze, istaknula je Vanja Savić iz turističke agencije u Banjoj Luci.

Bilo koji da je razlog putovanja, dodatne mjere opreza su neophodne uz sve poznate epidemiološke zbog novog soja koji se brže širi od trenutnog delta.

Povećan oprez i za boravak na otvorenom ako putujete, obvezna distanca i na otvorenom, a ako je to nemoguće obavezna maska, kaže dr. Kosana Stantetić, načelnica Službe obiteljske medicine DZ Banja Luka

Dok epidemiolozi nisu i neće predlagati zaključavanje i u BiH zbog novog soja, imunolozi smatraju da je neophodna veća kontrola na granicama.

Prije putovanja dobro se informirajte o pravilima ulaska u neku zemlju. Te ifnormacije možete pronaći na web stranici Ministarstva sigurnosti, gdje jednostavno ukucate zemlju u koju putujete, pa je tako moguće provjeriti točne informacije. Ili se možete informirati i na službenoj stranici Ministarstva za vanjske poslove zemlje u koju idete.

(dnevno.ba)