Lokalne vijesti

‘Putem istine i sjećanja’ počelo obilježavanje godišnjice zločina u Ahmićima

Pohodom “Put istine i sjećanja”, na koji je do sada prijavljeno 500 sudionika, 16. travnja počet će središnji dio obilježavanje 26. godišnjica stradanja 116 civila bošnjačke nacionalnosti u selu Ahmići, u blizini Viteza, koje su 1993. godine ubili pripadnici HVO-a.

 Želimo dostojanstveno preći dionicu od Viteza do Ahmića, kako bismo se sjetili svih žrtava, od tromjesečnog Seje, do 82-godišnjeg starca. Namjera nam je, također, da pošaljemo poruku istine i pozovemo naše susjede na dostojanstven suživot –rekao je član Organizacijskog odbora Mujo Trako. 
 
Osim pohoda, 16. travnja će biti upriličena komemoracija, te vjerski obred na mezarju u starom Vitezu, dok će kod spomen-obilježja u Ahmićima biti položeno cvijeće i odana počast žrtvama, rečeno je na konferenciji za novinare. 
 
Predsjednik Organizacijskog odbora Advan Akeljić kazao je da će 26. godišnjicu obilježiti interaktivni narativ “Ahmići: 48 sati pepela i krvi” u produkciji SENSE – Centra za tranzicijsku pravdu, koji će biti prikazan u Osnovnoj školi u Ahmićima te isti dan, u večernjim satima, u Sarajevu. 
 
Ponovno je upozoreno da tijela 29 žrtava iz Ahmića još nisu pronađena te da nisu sankcionirani svi odgovorni za taj zločin. 
 
– Ponovo tražimo od relevantnih institucija da se adekvatno sankcioniraju odgovorni i da budu pronađene sve žrtve. Također, nije nam namjera da bilo koga provociramo nego da katarzom gradimo što bolji suživot u Vitezu – poručio je Akeljić.
 
Program obilježavanja 26. godišnjice zločina u Ahmićima počelo je 12. travnja, trajat će do 18. travnja.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend