Zanimljivosti

Put oko svijeta bez emisija CO2

Francuz Olivier Peyre okončao je krajem 2015. sedam godina dug put oko svijeta koji je obišao koristeći bicikl, paraglajder i jedrilicu. Na taj način je obišao svijet gotovo bez emisija ugljičnog dioksida (CO2).

Ovaj 35-ogodišnji inženjer je prešao 103.750 kilometara putujući biciklom i jedrilicom kao član posade. “Tome sam dodao i paraglajder kako bi mogao svijet vidim odozgo”, rekao je za AFP.

Njegovo putešestvije počelo je u julu 2008. godine u smjeru zapada. Zaputio se u Južnu Ameriku preko Afrike, a zatim je prešao Pacifik. Nakon pauze od godinu dana koju je proveo u Novoj Kaledoniji otišao je u Australiju, prošao zatim Aziju i stigao u Europu preko Turske prije tri mjeseca.

“Putovanje me je koštalo ukupno 20.000 eura”, rekao je on. Zabavu je sam financirao od ušteđevine i novca koje je zaradio kao inženjer za energiju vjetra a zatim kao profesor u Novoj Kaledoniji, i uz pomoć sponzora. “Oni su mi prije svega pružili materijalnu pomoć. Također, tokom mog puta mnogi ljudi su mi otvorili svoja vrata”, rekao je ovaj avanturista.

“Spoznao sam hladnoću, glad, prošao sam kroz područja na tibetanskoj visoravni gdje je bilo minus 35 stepeni … Ali to nije ništa u usporedbi s ljudskom stranom. Dugo sam bio odvojen od obitelji i prijatelja”, kaže Peyre.

Njegov cilj da tijekom puta uopće ne emitira CO2 gotovo se ostvario. “Korištenje motora na jedrilici zavisilo je od vlasnika broda. Tokom trećine mojih putovanja jedrilicom korišten je motor”, kaže on.

Putovanje je jednom prekinuo pošto se 2012. zrakoplovom vratio u Francusku na pet mjeseci kako bi prisustvovao vjenčanju svoje sestre. “Rekao sam sebi da će to naškoditi mom projektu. Ali, naučio sam da pravim kompromise”, dodao je Peyre.

Po povratku, plakao je od radosti. “Zapitao sam se da li sam napravio glupost što sam otišao na tako dugo. Ali tom osjećanju je ravnotežu davala sreća zbog proživljene avanture”, istakao je on.

Peyre, koji već ima stranicu na internetu o svom putovanju (www.entroueavecaile.com) planira napisati knjigu i napravi film.

(ceppei.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend