Vijesti iz BiH

Psihološka prva pomoć’ ovogodišnja tema Svjetskog dana mentalnog zdravlja

Na Svjetski dana mentalnog zdravlja danas  Ministarstvo civilnih poslova BiH organizirat će u Sarajevu okrugli sto, a tema ovogodišnjeg obilježavanja je “Psihološka prva pomoć”.

Taj dan pruža priliku za sve sudionike koji se bave pitanjima mentalnog zdravlja da govore o svom adu i što još treba učiniti da bi zaštita mentalnog zdravlja postala realnost.

– Traumatska iskustva u značajnoj mjeri narušavaju osjećaj sigurnosti pa čak i kod djece. Psihološke krizne intervencije se odnose na metode koje se koriste da bi se pružila trenutna i kratkotrajna pomoć pojedincima koji su proživjeli događaj koji je prouzrokovao emocionalne, kognitivne, tjelesne i ponašajne probleme. To se obično odnosi na životno-prijeteće situacije, poput prirodnih nesreća (potresi, poplave), ubistava, seksualnih napada,  različitih bolesti, smrti bliske osobe…. u kojima pojedinac osjeća da je izgubio sposobnost suočavanja sa stresom – navodi se.

Cilj kriznih intervencija je pomoći ljudima da se lakše nose s traumatskim događajem te da taj isti događaj integrišu u svoje životno iskustvo da bi mogli nastaviti s normalnim životom.

Osobama se pomaže da vrate osjećaj kontrole nad vlastitim životom te se na taj način reducira osjećaj bespomoćnosti. Osvještava se i težina onoga što se dogodilo te se radi na priznavanju toga sebi i drugima.

– I ove godine tema je odabrana da bi se pokazali načini za ostvarivanje dostojanstva u svim aspektima mentalnog zdravlja – saopćeno je iz Ministarstva.

Svjetski dan mentalnog zdravlja (10. oktobar) obilježava se od 1992. godine na inicijativu Svjetske federacije za mentalno zdravlje (WFMH) s ciljem podizanja svijesti o pitanjima mentalnog zdravlja širom svijeta i mobilizacije napora u podršci mentalnog zdravlja.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend