Vijesti iz BiH

Prvostupanjskom odlukom Suda BiH ministrica Pendeš oslobođena svih optužbi

Sud BiH je državnu ministricu obrane BiH Marinu Pendeš oslobodio optužbi za nesavjestan rada u službi i krivotvorenja službene isprave.

Sudski proces protiv ministrice Marine Pendeš vodio se od listopada 2015. godine pred Odjelom II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine.  Na izricanju presude sudac Branko Perić je naglasio kako je optužba za nesavjestan rad u službi zastarjela kategorija i kako je upitno da li bi se Sud uopće  trebao time baviti. Perić je kazao kako je pozicija savjetnika u državnoj službi prilično nejasna ali da je za to odgovoran sustav, a ne pojedinac.

Sud je ustanovio kako je Ivo Miro Jović uredno obavljao poslove savjetnika ali ne u sjedištu ministarstva, što je u optužnici istaknuto kao navodni propust ministrice Pendeš.  Odvjetnik Marine Pendeš Josip Muselimović je kazao kako nije vjerovao da će Sud BiH uopće potvrditi optužnicu, ali da nije sumnjao u ishod sudskog postupka. “Zadovoljan sam presudom ali ne i ovim sto se dešava u našem društvu. Iz ovog slučaja netko mora izvući pouku. Paušalni procesi protiv visokih dužnosnika ne smiju se voditi”, istaknuo je Muselimović.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend