Vijesti iz BiH

Prvi slučaj koronavirusa u BiH! Obolio Banjolučanin zaposlen u Italiji, dijete pacijenta također zaraženo

Prva osoba zaražena virusom korona u Bosni i Hercegovini, na području entiteta Republika Srpska (RS), je Banjalučanin koji je radio u Italiji.

Utvrđeno je i da je njegovo dijete pozitivno na taj virus, što je drugi potvrđeni pozitivan slučaj – rekao je danas ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić. U pitanju je osoba srednjim godina, radnik, koji je radio Italiji, a krajem prošlog mjeseca se vratio u Italiju.

Šeranić je na konferenciji za novinare rekao da je taj pacijent izoliran u Univerzitetsko kliničkom centru (UKC) Banja Luka, a njegovo zdravstveno stanje je dobro, kao i njegovog djeteta, dok je supruga koja je također testirana negativna na virus korona.

– Ovo nije neočekivano. S pojavom virusa u Italiji bilo je sve teško iskontrolirati s obzirom na to da nam je ta zemlja važan vanjskotrgovinski partner – rekao je Šeranić.

Dodao je da se može očekivati još slučajeva oboljelih od koronavirusa. Šeranić kaže da UKC raspolaže potrebnom opremom i osobljem kada je u pitanju koronavirus.

Sarajevo: Osoba testirana na koronavirus, čekaju se rezultati

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) u tijeku je testiranje pacijenta za kojeg se sumnja da je zaražem koronavirusom, saznaje “Dnevni avaz”. Kako otkrivaju Avazovi izvori, testovi osobe koja je hitno pregledana bit će danas.

(www.vecernji.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend