Prvi letovi Eurowingsa iz Mostara za Njemačku očekuju se na proljeće

“Ako bude sve realizirano od zahtjeva koji su stavljeni pred nas, prvi letovi bi se trebali dogoditi 25. ožujka ili 1. travnja 2018. godine“, kaže Raspudić.

Niskotarifna njemačka zrakoplovna tvrtka Eurowings, zahvaljujući glasovima na online anketi koja je provedena na Facebooku i na službenoj internet stranici tvrtke, odredila je Zračnu luku u Mostaru kao novu destinaciju.
Mostar je tijesno pobijedio irski Shannon i talijanski Trapani, a kako je rekao direktor mostarske zračne luke Marin Raspudić, sljedeći korak koji je stavljen pred njih jeste izrada kvalitetnog akcijskog plana na osnovu međunarodnih propisa i uvjeta te isti prezentirati gradskoj upravi Mostara i višim razinama vlasti, kako bi se određeni zahtjevi ispoštovali koje iz Eurowingsa traže.
“Početkom studenog očekujemo dolazak tehničke i ekonomske ekipe ove kompanije kako bi odredila stvarna mjesta koje je Eurowings procijenio da će imati najveći broj putnika, te bi se nakon toga trebalo izvršiti i potpisivanje ugovora u kojem će biti regulirani odnosi između Zračne luke Mostar, Gradske uprave i Eurowingsa”, objasnio je Raspudić.
Na upit je li ova niskotarifna njemačka zrakoplovna tvrtka postavila posebne uvjete za menadžment zračne luke, Raspudić pojašnjava da je riječ o osnovnim propisima koji su prisutni na svim zračnim lukama u svijetu, a odnose se na sigurnost putnika, zrakoplova i robe.
“Međutim, s obzirom na to da je Zračna luka Mostar do sada bio odredište za charter letove, ovi zahtjevi ipak predstavljaju izazov za nas, te ćemo poduzeti sve što je u našoj mogućnosti uz pomoć viših razina vlasti da te zahtjeve ispunimo”, kaže direktor mostarske zračne luke.
Projekt dovođenja Eurowingsa u Mostar počeo je prije šest mjeseci kada su predstavnici ove tvrtke došli u Hercegovinu i procijenili da ovaj grad posjeduje određeni kapacitet, te su još tada obavljeni određeni razgovori u kojima su sudjelovali predstavnici iz svih sfera društva.
“Nakon tih sastanaka, iskazana je obostrana želja da dođe do realizacije ovoga projekta, ali su predstavnici Eurowingsa ipak željeli provesti anketu na osnovu koje su željeli donijeti konačnu odluku. Rezultati ankete su imali pozitivan rezultat za mostarsku zračnu luku, što će uveliko imati pozitivan utjecaj na društveni, ekonomski i turistički napredak ovog dijela BiH”, ističe Marin Raspudić.

Kako se doznaje, prvi letovi Eurowingsa s mostarske zračne luke trebali bi biti na proljeće 2018. godine. “Ako bude sve realizirano od zahtjeva koji su stavljeni pred nas, prvi letovi bi se trebali dogoditi 25. ožujka ili 1. travnja 2018. godine, a prema našim pretpostavkama, riječ je o linijama prema Stuttgartu i Dusseldorfu u Njemačkoj, jer se upravo u ovim gradovima nalazi veliki broj ljudi koji su porijeklom iz BiH“, kaže Raspudić.

Upravo ovim linijama, mišljenja je direktor mostarske zračne luke, mnogobrojni putnici više ne bi imali potrebu za zračnim lukama u Splitu i Dubrovniku, kakva je bila praksa do sada, što će mnogo značiti za bh. ekonomiju i turizam u ovom dijelu BiH.
Podsjećamo, Zračna luka Mostar već godinama pokušavala je bezuspješno proširiti ponudu letova neke niskotarifne kompanije, a dolaskom njemačkog Eurowingsa napori su se konačno isplatili, od čega će imati ogromnu korist cijela Hercegovina.

Večernji.ba