Prvi keksi čapljinske “Laste” na policama trgovina početkom proljeća

Nakon dugogodišnje agonije, prekida proizvodnje, stečaja – tvornica “Lasta” u Čapljini, ponovno je otvorena zahvaljujući novom vlasniku Petru Ćorluki, koji je ovu tvornicu kupio dok je bila u stečaju. Proizvodnja za tržište već je uveliko krenula, a prvi keksi nove čapljinske “Laste” na policama trgovina trebali bi se naći početkom proljeća.

Trideset godina Bosa Šutalo radila je u Lasti – tvornici keksa i vafla koja je prije rata zapošljavala oko 1000 radnika. Radila je i tijekom rata, no u posljednjim godinama proizvodnja je prekinuta, radnici poslani kući, a tvornica je otišla u stečaj. Svo to vrijeme Bosa je bila bez posla te je povratak u staru tvornicu u novom ruhu, za nju bio jako emotivan i značajan.

  “To je jako lijep osjećaj. Radila sam u tvrtki prije i poslije rata gdje tehnologija bila drugačija, malo zastarjela. Sada je sve novo, naprednije, suvremenije i puno je ljepše raditi. Posebno sretna što je to ponovno počelo i što će se i dalje razvijati”, kazala je Šutalo. Osim starih, na posao su primljeni i novi radnici. Njih 25 trenutno radi u proizvodnji, a na proizvodnim trakama dobro poznati Lastini proizvodi. Čajni kolutići i čuvena Lastina štrudla među prvima će izaći na tržište, ali s malim promjenama u vidu poboljšanja sirovina i pakiranja. Osim u proizvodima, do promjene je došlo i u tehnologiji. Stare strojeve zamijenjene su novim – suvremenijim i kvalitetnijim.

“Svi stari strojevi su izbačeni, i ubačene su nove tehnologije, odnosno novi strojevi. To su strojevi od poznatih dobavljača opreme za ovu vrstu proizvodnje”, kazala je Marija Tolić, voditeljica projekta za instalaciju strojeva u Lasti. Sve se radi pažljivo i planski. Testna proizvodnja uspješno je završena, te se trenutno radi na proizvodnji dovoljne količine keksa koji će se plasirati na tržište. “Kao i svake godine kad laste dolaze na proljeće i ova Lasta će doći na proljeće, tako da na proljeće potrošači mogu očekivati Lastine proizvode na policama”, kazala je Ivana Brdar, tehnologinja u razvoju Lasta.

Konkurentnost kvalitetom, dizajnom i cijenom, držanje visokih kriterija vodilja je novog vlasnika Laste, Petra Ćorluke, uspješnog gospodarstvenika koji je stare pogone nekadašnjeg giganta ponovno oživio i digao na noge. U opremu i infrastrukuturu, tvrdi uloženo je oko 30 milijuna KM. “Ako se držite visokih kriterija onda uspijeh takvim pristupom ne može izostati. Mislim da smo mi poboljšali recepture, imamo bolji kvalitet sirovina, pakiranja i sve je u skladu s trendovima na svjetskom tržištu, kako to rade najbolji svjetski proizvođači, mislim da radimo i mi to u ovom trenutku”, rekao je Petar Ćorluka, vlasnik Laste.

A na tome ne planiraju stati. Inovacije, novi proizvodi, zapošljavanje većeg broja ljudi, uvođenje druge i treće smjene, izvoz Lastinih proizvoda na velika europska tržišta – sve to čeka ovu tvornicu koja polako poprima novi izgled i čiji će proizvodi sasvim sigurno zauzeti značajno mjesto na tržištu.