Lokalne vijesti

Provjerene informacije o pacijentu iz tuzlanskog klastera, koji je boravio i u Vitezu

Pacijent, koji je nakon operacije u Centru za srce u Tuzli, boravio i u Vitezu, zbog pogoršanja zdravstvenog stanja, 23. ožujka, u kasnim večernjim satima, javio se u Dom zdravlja Vitez, odakle je upućen i prevezen do Hrvatske bolnice „Dr. fra Mato Nikolić“ u Novoj Biloj.

Zbog kontakta s medicinskim i nemedicinskim osobljem u viteškom Domu zdravlja, urađeni su testovi na prisustvo koronavirusa i oni su pokazali da oni  nisu zaraženi ovim virusom. Iz prventivnih razloga, ipak su, prema riječima ravnatelja Doma zdravlja Vitez, dr. Zorana Pocrnje, stavljeni u samoizolaciju.

Po dolasku vozila Hitne pomoći do trijažnog punkta Bolnice u Novoj Biloj, urađena je uobičajena trijaža, te je pacijent zbog sumnje na koronavirus, ali i činjenice da je osiguranik zeničko-dobojskog Zavoda za zdravstveno osiguranje, upućen na Infektivni odjel zeničke bolnice. Potvrdio je to i prim. dr. Velimir Valjan, ravnatelj Hrvatske bolnice „Dr. fra Mato Nikolić“, uz napomenu da je u Zenici umjesto na Infektivni, on smješten na Interni odjel.  

Prema ranijim saznanjima, pacijent se zarazio u Tuzli, a do sada su potvrđena dva slučaja zaraze njegovih kontakata; radi se o njegovoj sestri iz Novog Travniku i još jednoj muškoj osobi iz Viteza, koja je pacijenta prevezla iz Viteza do Zenice.

Zavod za javno zdravstvo KSB radi na utvrđivanju preostalih kontakata i testiranju do sada pronađenih.

(Radio Vitez)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend