Glazbene vijesti

Prošlo je 12 godina od odlaska kralja popa

Michael Jackson, jedan od najvećih glazbenika današnjice i kralj pop glazbe umro je na današnji dan, 25. lipnja 2009. godine u svom domu na ranču Neverland.

Mnogi fanovi ostali su šokirani viješću da je njihov omiljeni pjevač preminuo po nerazjašnjenim okolnostima. Uzrok njegove smrt nikada nije razjašnjen, a mnogi špekuliraju da se kralj popa predozirao tabletama za bolove koje je redovno pio. Michael Joseph Jackson rođen je u obitelji glazbenika i debitirao je na profesionalnoj sceni sa svega jedanaest godina kao član grupe ‘Jackson 5’.

Samostalnu karijeru započeo je 1971. godine. Pet njegovih albuma spadaju među najprodavanije u povijesti glazbe: ’Off the Wall’ (1979.), ‘Thriller’ (1982.), ‘Bad’ (1987.), ‘Dangerous’ (1991.) i ‘HIStory’ (1995.). Ukupno, njegovi albumi prodati su u više od 750 milijuna primjeraka. Jedan je od par umjetnika koji su uvršteni u Rock and Roll kuću slavnih dva puta. Vlasnik je nekoliko Guinnessovih rekorda (među kojim i rekorda za “Najuspješnijeg zabavljača svih vremena”) i 13 Grammyja.

Prodao je više od 750 milijuna primjeraka svojih albuma. Dana 25. lipnja 2009. Jackson se srušio u svom domu, iznajmljenoj kući u Los Angelesu. Pokušaji oživljavanja njegovog osobnog liječnika bili su neuspješni. Prema službenim informacijama umro je od zatajenja srca. Dvosatna komemoracija održala se 7. srpnja 2009. u Los Angelesu. Nekoliko sati ranije obitelj se oprostila od Jacksona na groblju Forest Lawn Memorial Park na holywoodskim brežuljcima. Komemoracija koju je režirao Kenny Ortega, dugogodišnji Jacksonov suradnik, prenosila se uživo u cijelom svijetu i gledalo ju je više od milijardu gledatelja. Jackson ima značajan utjecaj na glazbu i kulturu širom svijeta. Srušio je rasne barijere, transformirao video spotove i otvorio put modernoj pop glazbi.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend