Lokalne vijesti

Proslava svetkovine Uzašašća Gospodinova

Četrdeset dana nakon uskrsnuća slavi se blagdan Uzašašća Kristova ili Spasovo. Ove godine blagdan se slavi 13. svibnja, a nama najbliža župa koja ga slavi kao svoj patron je župa Uzašašća Gospodinova u Novom Travniku, gdje će svetu misu u 11 sati, predvoditi uzoriti kardinal Vinko Puljić.

Svetkovina Uzašašća Gospodinova označuje svršetak Isusova ukazivanja apostolima, a broj od »četrdeset dana« znači puninu njegova djelovanja na zemlji, ispunjenje svega što je donio za spas čovječanstva. Uzašašće pak znači da je on sada i kao čovjek uzdignut u božanske sfere, da je i kao čovjek postao gospodar neba i zemlje, da je sjeo zdesna Bogu.

Isus je 40 dana poslije uskrsnuća ostao ne zemlji i ukazivao se apostolima i drugima od Boga predodređenim svjedocima te im govorio o Kraljevstvu Božjem. Potom je njima naočigled uzdignut na nebo prethodno im obećavši da ih neće ostaviti kao siročad, nego da će im poslati Duha Branitelja koji će sići na njih i učiniti ih Njegovim svjedocima sve do kraja zemlje. Dok su apostoli gledali u nebo, ukazala su im se dva anđela u bijelim haljinama i rekli: „Galilejci, zašto stojite i gledate u nebo? Ovaj isti Isus, koji je uznesen na nebo između vas, opet će se vratiti isto onako kako ste ga vidjeli da odlazi na nebo.“

Uzašao je na nebo. Vratio se k Ocu, ali nije nas ostavio: s nama je, među nama je – poruka je Uzašašća.

Svetkovina Uzašašća dokaz je spasa za čitavo čovječanstvo, zato se zove Spasovo.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend