Zanimljivosti

Proslava Međunarodnog dana kuhara

Udruženje kuhara u Bosni i Hercegovini danas će u Sarajevu proslaviti Međunarodni dan kuhara i predstaviti prvi broj bh. izdanja specijaliziranog magazina o gastronomiji i kulinarstvu „Gastromag“.

„Glavni ciljevi profesionalnog gastronomskog časopisa ‘Gastromag BiH’ su da prezentuje i približi profesiju kuhara te upozna o svijetu gastronomije i ugostiteljstva i odgovori na sva aktuelna pitanja iz čarobnog svijeta kulinarstva“, izjavio je Feni predsjednik Udruženja kuhara BiH Nermin Hodžić. Putem Gastromaga će se, po njegovim riječima, pratiti i obrađivati različite teme iz oblasti kuharstva, ali i aktuelna svjetska dešavanja, takmičenja, kongrese, usavršavanja, svjetske standarde i inovacije. Temelj svake kuhinje, kako je dodao Hodžić, jeste tradicionalna kuhinja kojoj će se u Gastromagu posvetiti posebna pažnja, prije svega radi očuvanja tradicionalne bh. kuhinje. Također, objavljivat će recepte iz svjetskih kuhinja, zanimljive intervjue s domaćim i stranim kuharima, predstavljati savremenu opremu, alatke i druga pomagala pri kuhanju, ali i razne namirnice i nove proizvode na tržištu. Od pristupa Svjetskoj asocijaciji kuharskih udruženja (World Association of Chefs Societies WACS) u januaru 2010. godine, kao ravnopravni član, Udruženje kuhara u BiH je stupilo na svjetsku kuharsku scenu. Svake godine, 20. listopada, članovi WACS slave Međunarodni dan kuhara i na taj način promiču ovu struku kao i WACS organizaciju i jačaju prijateljstva.
(Fena)

 

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend