Pronađena veća količina droge u Vitezu

Službenici Sektora kriminalističke policije, uz pomoć službenika Jedinice za podršku MUP-a KSB Travnik, nastavili su s intenzivnim aktivnostima u borbi protiv zloupotrebe opojnih droga. Sve aktivnosti provođene su u okviru operativne akcije pod nazivom „KRISTAL“, koja se provodila u posljednjih mjesec dana, a težište je bilo na području općina Travnik, Novi Travnik, Vitez i Busovača.

Nakon što su tijekom jučerašnjeg dana proveli dio aktivnosti na području Travnika i Viteza, gdje su pretresom ugostiteljskog objekta i stana osumnjičenog pronašli određenu količinu materije, za koju se sumnja da je u pitanju opojna droga marihuana i digitalnu vagu za precizno mjerenje, izvršeni su pretresi stana i drugih prostorija na još dvije lokacije na području Viteza i Novog Travnika.

Pretresi su izvršeni na osnovu pribavljene naredbe općinskog suda Travnik, a tom prilikom pronađena je veća količina materije za koju se sumnja da je opojna droga. Radi se o pola kilograma bijele materije za koju se pretpostavlja da je u pitanju kokain, te oko 1 kilogram zeljaste materije, za koju se pretpostavlja da je u pitanju marihuana.

Vrijednost zaplijenjene droge u uličnoj prodaje iznosi preko 130 000 KM, a osim droge pronađeni su i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu s ovim krivičnim djelom, kao što je digitalna vaga za precizno mjerenje, pištolj, bomba, novac, koji najvjerojatnije potječe od prodaje droge u iznosu od oko 3 000 KM, kapa „fantomka“, mobiteli i drugi predmeti.

O uspješnosti ove akcije, pored količine zaplijenjene droge i njene vrijednosti, govori i činjenica da je prilikom pretresa pronađena i droga pripremljena za konzumiranje ušmrkavanjem, koju osumnjičeni nisu uspjeli uništiti zbog brzine upada službenika jedinice za podršku u kuću osumnjičenih.

Zbog sumnje na počinjenje krivičnog djela nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz čl. 238. KZ FBiH, osumnjičeni su lišeni slobode i nad njima se provodi kriminalistička obrada. Radi se o osobama s područja Viteza s inicijalima D.H. rođen 1984.godine, B.N.rođen 1984.godine i M.B.rođen 1988. godine

Po kompletiranju predmeta i završenih vještačenja bit će podneseno izvješće o počinjenom krivičnom djelu, a službenici Sektora kriminalističke policije nastavljaju s provedbom operativne akcije „KRISTAL“ s ciljem sprječavanja zloupotrebe opojnih droga, a koristeći saznanja dobivena u ovim provedenim kriminalističkim obradama.

(MUP KSB)