Kultura

Promovirana knjiga “Donor i Multivisceralna eksplantacija organa” i još jednom ukazano na nerad na polju transplantacije

Sinoć je u Tuzli, u prepunom ateljeu Ismeta Mujezinovića, promovirana knjiga “Donor i Multivisceralna eksplantacija organa”.

Udruženje/udruga dijaliziranih i transplantiranih bolesnika F BiH je dio ove priče u pravom smislu te riječi, jer su bili uključeni u organizaciju promocije, a kompletan prihod od prodaje knjiga, prof. Zijah Rifatbegović darovat će Udruženju.

Organizacija promocije u Tuzli bila je na vrhunskoj razini.

Ovaj jedinstveni kulturno-zdravstveni događaj svojim dolaskom uveličali su premijer i ministar zdravstva TK. Na ovaj događaj stigao je i veliki broj zdravstvenih radnika iz UKC Tuzla te obitelj i prijatelji profesora Rifatbegovića. Program promocije je vodila dopredsjednica UDiTB F BiH Eldina Softić (transplantirana jetra). O samoj knjizi te životu i radu prof. Rifatbegovića nadahnuto je govorio prof. dr. Senaid Trnačević. Autor knjige je, nakon svog govora, dobio veliki pljesak i ovacije nazočnih.

Tomislav Žuljević, predsjednik UDiTB FBiH zahvalio je profesoru na njegovom humanom djelu prema Udruzi, ali je iskoristio priliku i medijima prije i za vrijeme promocije ukazati na NERAD NA POLJU TRANSPLANTACIJA u posljednjih 15 mjeseci i izrazio nadu, da će ova knjiga vratiti fokus na priču o transplantaciji u BiH i ne samo priču nego i sama djela. “Dakle, potrebno je pod HITNO pokrenuti transplantacijski program u BiH”, zaključio je Žuljević.

Najemotivniji trenutak je bio kada je Eldina Softić pozvala nazočne transplantirane osobe (transplantirane su im ukupno 4 jetre i 2 bubrega), koji su došli na promociju da iziđu pred publiku. Nakon što su stali ispred auditorija, dvoranom se prolomio ogroman pljesak.

Na početku i na kraju ove predivne večeri, nastupio je Edy Begović, učenik Srednje muzičke škole “Čestimir Mirko Dušek”, u klasi prof. Elvisa Sivčevića.

Sve u svemu, noć za pamćenje i nova nada za pacijente da ćemo uskoro dočekati novi početak transplantacijskoj programa u BiH.

(Upravni odbor Udruženja/udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika F BiH)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend